Преди да купите мебелите


Обикновено всички сме „дизайнери“ и редим дома според вкуса си. Покупката на мебели изисква време и подготовка, защото това не е като да пазарувате от кварталната сергия.

Прегледали сте десетки списания, ровили сте се в Интернет, обиколили сте магазините. Съветите на специалист – проектант на мебели, ще ви спестят най-много време, нерви и пари.

Огромното кресло стои добре в изложбената зала, но ще ви се пречка в тясната трапезария. Преди да започнем с обзавеждането, трябва да сме наясно и да измерим пропорциите и разстоянията в стаята, защото окото лесно се лъже.

Често, ако не открием желания диван в магазина, излизаме, без да питаме консултанта. В повечето салони обаче се излагат малка част от мебелите, а всички останали могат да се поръчат по каталог. Различен цвят на дамаската или декоративен елемент ще преобразят изложената в шоурума мебел така, както на вас ви се иска.

Добре е още в магазина да се излегнем на леглото или да отворим всички чекмеджета на скрина. Те са изложени там, за да бъдат изпробвани. Трябва да се уверим, че плащаме за удобна, функционална и качествена мебел. Дори и когато поръчваме по интернет или каталог, е добре да обиколим магазините и да разгледаме какво предлага фирмата. На картинката всичко е съвършено, но на практика може и да не разпознаете това, за което сте платили.

Много магазини и фирми при доставката искат да подпишете стокова разписка, че сте получили стоката в отлично състояние. След като подпишете, не можете да предявявате претенции за транспортни дефекти. Затова огледайте добре мебелите, преди да ги стоварят в дома ви.

Когато фирмата предлага транспорт, по-добре да се възползвате от него. Ако нещо се случи с мебелите по време на транспортирането, магазинът ще трябва да поеме ремонта или замяната за своя сметка. Повечето магазини предлагат безплатен транспорт в рамките на населеното място.

При покупка на мебели, които имат нужда от монтаж, проучете дали може да го поръчате от производителя. Понякога монтажът е сравнително скъп, но пък ще имате гаранция, че при наличие на несъответствия в доставката производителят ще Ви отстрани в най-кратки срокове. Повечето производители не признават гаранцията, ако вие сами си монтирате мебелите, а някои  дори ако не са монтирани точно от техен екип.

Четете подробно договорите, за да знаете за какво имате и нямате право да претендирате при доставка на мебелите. Наименованията на поръчаните части, схемата на разположение на елементите, размерите се отразяват в приложението към договора. Обикновено спецификацията се съставя в два екземпляра – по един за продавача и за купувача.

При поръчка на нестандартни мебели се уверете, че имате подписан „Договор за поръчка/доставка“ и в него е описано подробно всичко. Ако нещо не е споменато и магазинът е объркал поръчката, ще ви е трудно да докажете, че сте прави.