Да се справим с влагата в жилището


Дори и най-добрите ремонти и възстановителни работи за предпазване и отстраняване на щетите от влага са безполезни, ако живеещите сами не се грижат достатъчно за обзавеждането си.
Според специалистите, на прекомерното овлажняване може да се противодейства по следния начин, който е валиден за всички помещения

Отделните помещения трябва да се отопляват равномерно, за да са по-малки температурните разлики между тях. Стоящи и висящи плътно до стената мебели и завеси трябва да се поставят или окачат възможно по-далеч от нея, а картините да се монтират с дистанционни шайби.
Ъглите на външните стени не трябва да се закриват с мебели. При мебели с височина до тавана, цокълът и блендата е препоръчително да са с вентилаторни отвори. Дистанция пет сантиметра от стената позволява необходимата въздушна циркулация.
Вентилатор, монтиран странично отзад на шкафа и включван неколкократно в денонощието, също допринася за циркулацията на въздуха и отвеждане на влагата.

в банята

Баните трябва да се затоплят преди ползване, за да имат стените достатъчно висока температура, когато се образува водната пара. Застрашените от овлажняване ъгли (например в бани без прозорци), трябва да се подгреят с поставен насреща излъчвател или калорифер. Особено бързо се нагряват залепените изолационни плоскости.
След ползване, излишната влага в малките бани може да се отведе с вентилатор, в случай че проветряването от прозорците не е достатъчно или пък те изобщо липсват. В бани с принудителна вентилация вратата към останалите помещения трябва да е снабдена с вентилационен шлиц.

в кухнята

В кухните произведената по време на готвене влага трябва принудително да се отведе с аспиратор, при което да се отнеме въздух от топлата част на жилището. В случая много помага вентилационен шлиц на кухненската врата.

в спалнята

Спалните трябва да се отопляват през деня и многократно да се проветряват. Пет минути са достатъчни, за да може да се смени топлият влажен въздух с по-студен  и по-сух и да се изпари влагата от стените, мебелите, леглата и подовите настилки. Късото проветряване не охлажда стените и мебелите.

 

www.vestnikreklama.bg