Борба със скакалците


Разред Правокрили – Orthoptera

Подразред Късоантенни – Brachycera

Сем. Полски скакалци – Acrididae

Италиански скакалецCalliptamus italicus L.

Неприятелят има широко географско разпространение. У нас се среща повсеместно. Образува първични огнища предимно в необработваемите тревисти места, в сухите пасища и поляни с по-бедна растителност, откъдето преминава по посевите с културни растения. Напада житни, едногодишни и многогодишни бобови, зеленчукови, технически култури и редица плевелни растения. Има единична и стадна фаза, която се появява при висока плътност.

Възрастното насекомо(1-♀; 2-♂)е със сиво-кафяво, бледожълто или кафяво тяло. Антените са по-къси от половината дължина на тялото. Преднегръдът е с три надлъжни ръба. Предните крила са кафяви, сравнително тесни и дълги, осеяни с малки тъмни петна. Основата на втората двойка крила е розово-червена. Задните пищяли са розови или оранжеви. Колената на третата двойка крака имат по две тъмни петна с форма на полумесец. Дължината на тялото при женските е 21-36 mm, а при мъжките –18-22 mm.

Яйцатаса жълто-кафяви,удължени, заоблени, със зърнест строеж на хориона (4). Наподобяват ръжени зърна. Поместени са в цилиндрични яйчни мехчета (3)дълги 35 mm и широки 6 mm.

Ларвата(5-9)наподобява възрастното насекомо, но е по-дребна. В първите две възрасти е без крила, сиво-кафява или черна. Ларвите от трета възраст са с ясно видими зачатъци на крила. В четвърта възраст крилата достигат втория коремен сегмент, а в пета възраст – средата на коремчето.

 

Италианският скакалец развива едно поколение годишно и зимува като яйце в яйчните мехчета в почвата. Ларвите се появяват в началото на май, а излюпването им продължава до средата на юни. Те имат по-слабо изразена стадност в сравнение с мароканския скакалец. През първите 12 дни ларвите живеят в местата на излюпването (начални огнища) и се хранят с ливадните треви по пасищата и мерите. По-късно се събират на стада, но не се придвижват на големи разстояния. Развитието протича за 25-30 дни. Окрилените възрастни скакалци се появяват в началото на юли и се срещат до края на октомври.

Начално огнище

Стадно проявени възрастни скакалци

 

Вредната дейност на скакалците е особено голяма при засушаване и при температура 30-40°С, когато са много активни. Те преминават по културните растения, хранят се с пъпките, листата, прегризват връхните части и сочните стъбла. Възрастните копулират в началото на август и към средата на месеца започват да снасят яйца. Отделни индивиди, закъснели в развитието си, снасят до октомври. Яйцата се полагат в почвата на отцедливи места или склонове с южно изложение, с песъчливо-глинести почви и рядка растителност.

При снасянето женското насекомо издълбава отвор в почвата, със задната част на коремчето си и отделя пенеста материя, образуваща мехче. В него тя помества 25-50 яйца, наредени в 4 реда, които остават да зимуват.