0% Комисиона за купувачите!!! Голяма лъжа или капан за наивници?


Надали някой в България все още вярва, че има”безплатен обяд”. В момент на криза фирмите от всички браншове измислят хиляди начини за привличане на клиенти. Такъв е и случая с национална агенция за недвижими имоти, която агресивно рекламира „0% КОМИСИОН ЗА КУПУВАЧИТЕ”.

Така ли е в действителност? Манипулирането на КУПУВАЧИТЕ започва още с обяснението, че „не заплащат никакви такси и комисионни”. Дали брокерите ще покрият 3% местен данък и нотариалните таски от лични средства, не става ясно. В цял свят посредниците и хората в сферата на услугите работят за комисионна, което води до извода, че цялата комисионната /до скоро – 3% без ДДС за всяка от страните в същата агенция/, ще бъде вземана от ПРОДАВАЧА. Естествено всеки би се замислил, дали  последният ще се съгласи на тази „игра” (това е вече друг въпрос?
В сайта на фирмата има обръщения: „вие сте продавач” и „вие сте купувач”. Всяка от страните е убеждавана (както винаги) – по отделно. Ето част от „предимствата” за

КУПУВАЧА:
„КРАЙ на плащанeто на брокерски такси и комисионни – преди, по време и след приключването на сделката”
„Вече спестявате и ЗНАЧИТЕЛНА сума”
Както по-горе си изяснихме, това не е така.

Как ли би се почувствал КУПУВАЧЪТ, когато прочете „предимствата” за ПРОДАВАЧА:

„Ние не сключваме договор с купувача, не получаваме комисион от него и за разлика от другите агенции не представляваме интересите му. Работим само са ВАС!
Това  е СЪЩЕСТВЕНА  разлика с  досегашните практики на пазара, при които много често брокерите защитаваха интересите и на двете страни в сделката.
Не зная, защо тази фирма смята, че е лошо да се защитават интересите на двете страни, но си мисля, че точно това е ролята на посредника.
Отношенията между клиента и агенцията за недвижими имоти трябва да са изградени върху взаимното доверие и професионализма. Коректността е другият фактор, който влияе при избора на посредник.
Ето за това задавам въпроса: Кой е вашият брокер? – Този, който няма да ви защити, защото не му плащате комисион или този, който срещу заплащане, ще гарантира сигурността на инвестицията или покупката ви?

 

Мнение на г-жа Катя Колева – съсобственик в Агенция за недвижими имоти „Аблена“ Варна, Велико Търново

списание „ИМОТ ДНЕС“