Десет съвета за успешни преговори при покупката на имот


В условията на свиване на ипотечното кредитиране, турбулентни финансови пазари и все по-голямо забавяне на пазара на имоти все повече купувачи на имоти се опитват да сключат най-изгодната сделка, докато продавачите са все по-предпазливи.

Британският в. Таймс публикува 10 съвета на експерта в сферата на имотите Фил Спенсър, които могат да са от полза при водене на преговори за покупката на имот.

Пазарът предлага безброй възможности на онези, които направят добре своето проучване и са достатъчно безмилостни при преговорите, пише той. Колкото повече информация имате, толкова по-сигурни ще бъдете в процеса на покупката на къщата, която искате на по-достъпна цена.

1. Значимостта на взаимоотношенията

Направете каквото е необходимо за да си осигурите добрата комуникация както с брокера, така и с продавача. Накарайте ги да ви харесат и да искат да правят бизнес с вас. Ако в процеса на продажба нещата се усложнят, добрите взаимоотношения са тези, които гарантират, че ситуацията няма да излезе извън контрол.

2. Детективът във вас

Проучете всичко, което можете, за положението на продавача и причината (мотивацията) за продажба. Успешните преговори са игра, която започва много по-рано, отколкото мнозина смятат. Задавайте въпроси за всички страни – каква според брокера е причината за продажба?

Най-добре се срещнете поотделно с Г-н и Г-жа Продавач (ако става въпрос за семейство) и питайте и двамата за ситуацията, причината за продажба, бъдещи планове, историята на имота на пазара и какви за тях са идеалните времеви измерения на сделката.

И двамата ли живеят в него? На едно и също мнение ли са и дори говорят ли си въобще? Една и съща спалня ли делят? Каква е причината да се преместят в ново жилище – малко бебе, учебна година или нова работа? Надникнете в детската стая и попитайте дали децата очакват с нетърпение да започнат в новото училище.

Това са все любезни въпроси, но с ясна цел – събиране на достатъчно информация, за да намалите цената. (Ако вие сте продавачът, разбира се, бъдете сигурни, че вашият малчуган няма да сподели нещо, което не е във ваша полза.)

Говорете и с други брокери, които са работили по тази сделка, но не са успели да продадат имота. Те може да са в състояние да ви кажат истинската история. Ако някой някъде блъфира, със сигурност истината ще излезе наяве, ако задавате достатъчно въпроси достатъчно пъти на достатъчно много хора.

3. Купувайте на дъното

Преди да направите първата си оферта, подканете брокера да аргументира цената „купува“. Запомнете, че цената „купува“ се е родила като пазарна оценка, но е пораснала с мечтите на продавача и тези на брокера. Опитайте да разберете на какво са я базирали те при първата оценка на имота.

На този етап брокерът не знае дали вие ще отправите оферта, или не, и докато аргументира цената, може да е лесно да бъде накаран да разкрие всички доводи, които смята да използва, за да ви накара да платите повече. Това означава за вас повече време, за да подготвите своята „защита“.