Да купуваме ли имот сега?


trapezariya-96Много хора си задават този въпрос и получават различни, но може би необосновани отговори. Надали някой може да се ангажира с категоричен отговор.
Когато цените на имотите растяха това не беше проблем. Досега, считайки че недвижимите имоти са най-добрата инвестиция, купувачите бързаха да платят хиляди евра, интересувайки се само от местоположението на имота. Независимо какво е строителството, панел или тухла, каква е степента на завършване и други, според нас основни изисквания, клиентите се водеха от това, че след месец цената вече ще е по-висока. Притиснати от повишеното търсене, купувачите избираха от две-три предложения.

2009 година се определя от много анализатори като Година на Купувача. Какво значи това?
Дойде време да се прави внимателен преглед на предимствата и недостатъците на характеристиките на недвижимите имоти. По-голямото предлагане, създаде предпоставка за по-внимателен и по-правилен избор. На всеки клиент вече могат да бъдат предложени десет-петнадесет имота, отговарящи на неговите изисквания. Купувачът има възможност и да избира.
Покупката на жилище е най-голямата финансова стъпка в живота на много хора, затова трябва да се пристъпва към нея отговорно и внимателно. Купувачът трябва правилно да прецени, дали му е необходим имот за живеене или за инвестиция. Целта определя вида и местонахождението на имота.
Какви са в момента цените на имотите?
Цените на имотите в момента са се понижили средно с 10-15% спрямо последното тримесечие на 2008 г., като за панелните жилища този процент е по-голям. Надали има експерти, които могат да прогнозират, каква ще е посоката им през следващите пет-шест месеца. Да не забравяме, че едно от основните свойства на недвижимия имот е непрекъснато да възстановява стойността си.
Много се пише за това, че банките не отпускат кредити, което не е истина. Жилищни кредити се разрешават, но на 70% от пазарната цена на имота и при доказване на доходи. Всеки клиент може да избере дали да живее в жилище под наем или да изплаща кредит, което при по-ниските цени на пазара, може да се окаже не много различно като сума.
Какви са препоръките?
Бих препоръчала на клиентите, купувачи и продавачи, да се обърнат към посредник, който да им помогне за професионалното приключване на сделката. Изборът е техен – чрез препоръка, Интернет, чрез пряк контакт и т.н. Когато човек е болен – отива при лекар, когато му се развали автомобила – отива в автосервиз… Може би е време страните да ползват услугите на агенциите за недвижими имоти, защото там е съсредоточена маркетингова, правна, градоустройствена, техническа и всякаква друга информация. Преди да се осведомите с какъв комисион работи фирмата, попитайте какви действия ще извърши тя за защита на вашите интереси – проверки, консултиране за банкови кредити, контрол, подпомагане на клиента при събиране на документи и др. Точно в кризисни моменти ролята на брокера излиза на преден план.
Да се върнем на въпроса, да купуваме ли имот сега?
Въз основа на казаното по-горе мога да обобщя:
–    сега Купувачът има по-голяма възможност да избира
–    сега цените са по-добри
–    сега може да изтеглите жилищен кредит
Изборът е ваш, оставете останалото на професионалистите!

Катя Колева – управител на агенция „Аблена“

списание „ИМОТ ДНЕС“