Полезни съвети за кухнята


kuhnq.jpg1.  Добрите резултати при приготвянето на храната идват с доброто настроение, а доброто настроение не е непрестанен спътник на човека. Добрата музика обаче влияе върху настроението. Ето защо любимата мелодия ще окаже своето благотворно въздействие.
2.  За да се пести време, трябва да се пазарува в по-голямо количество 1-2 пъти в седмицата, а продукта като захар, брашно, ориз, консерви, олио и др. – 1-2 пъти в месеца.

3.  Салатите, марулите, пресният лук и чесън и репичките се запазват свежи до 3 дни, като се изчистят, измият се и се поставят в найлонов плик или в похлупена тенджера в хладилник.
4.  Маслините се попарват с вряла вода, отцеждат се, подсушават се върху кърпа, нареждат се в буркан и се заливат с олио. Държат се на хладно място. Така се запазват 5-6 месеца.
5.  Сиренето се запазва най-добре, като се нареже на парчета и се нареди в дълбок съд. Прибавя се сол (1 супена лъжица на 1 кг сирене) и се налива вода, докато сиренето се покрие. Похлупва се и се държи на хладно.
6.  Хлябът се запазва най-добре в обикновена книжна кесия.
7.   Костите се запазват в найлонов плик в камерата на хладилник, но не повече от няколко дни.
8.  При по-дълго пътуване сиренето може да се запази свежо 10-15 дни, без да изсъхва и да променя вкуса си, по следния начин: завива се в обикновена амбалажна хартия, слага се в найлонов плик и се опакова добре, за да не изтече саламурата.
9.  Ястията трябва да се разбъркват с дървена лъжица, за да не се надраскват съдовете и да не се смачкват продуктите.
10.  При варене трябва да се подбират еднакво големи картофи, в противен случай една част от тях се сваряват, а други-те остават сурови.
11.  Добре е пърженето на риба и печенето на чушки да стават на проветриво място (балкон, двор, тераса), тъй като миризмата остава за    дълго в кухнята.
12.  Салатите трябва да се приготвят в по-големи и дълбоки съдове, за да могат добре да се разбъркват.
13.  Повторно ястията трябва да се затоплят на по-слаб огън, за да не загорят или да не изври водата, при което ястието става солено. Не се затопля цялото ястие, а само необходимите порции.
14.  Всички салати от пресни зеленчуци трябва да се посоля-ват малко преди сервирането, тъй като от солта омекват, разводняват се и се губят част от вкусовите им качества.
15.  Докато се приготвят ястията, на печката трябва винаги да има съд с топла вода, за да се долива, ако е необходимо.
16.  Поддържането на съдовете чисти подобрява хигиената в дома,  а  подреждането  им  доставя  естетическо удоволствие.
17.  Емайлираните части на готварската печка се почистват със сода бикарбонат и с влажна кърпа. Така не се получават драскотини. След това те се избърсват с чиста кърпа няколко пъти.
18.  Ако се мият с веро, съдовете трябва да се изплакват обидно с чиста вода.
19.  Когато се пържи, всички съдове, конто не са необходими при приготвянето на ястието, трябва да се свалят от готварската  печка, за  да  не се замърсяват от пръските мазнина.
20.  За да се пести време, мазнината, която пръска. от титана върху готварската печка, трябва да се избърсва веднага с влажна,,, кърпа, тъй като засъхва много бързо и след това е необходимо много време, за да се почисти.
21.  Мръсните съдове се мият след всяко хранене, иначе те засъхват и се събират в голямо количество. Измиването им, е по-трудно и изисква много време. Освен това оставянето на мръсни съдове не е хигиенично.
22.    За да се пести време, добре е титаните и другите метални и алуминиеви съдове да се почистват със стоманена вълна веднага. Така винаги ще имате чисти съдове. Почистването  на  захабени  съдове е  трудно  и  изисква  много  време.
23.  Най-добре е да се топли вода в емайлирани съдове, тъй като алуминиевите почерняват.
24.   Кисели ястия и продукти не трябва да се държат в алуминиеви и пластмасови съдове, за да не ги повреждат.
25.  За да не се скъсява животът на електрическата плоча, тя не бива да се оставя празна, ако е гореща. Ако готовото ястие трябва да се свали от огъня, може да се постави отгоре съд със студена вода.
26.   Върху загрята електрическа плоча не бива да се поставят мокри съдове.