9 идеи за рационално използване на пространството в дома и офиса


trapezariya-32Имате усещане, че мястото в дома ви не стига за всичките ви мебели и неща? Ето ви няколко идеи за рационално използване на пространството.
Неефективно или недостатъчно пространство – каква е разликата? Дали наистина нямате достатъчно място за вещите си или не правите най-доброто при използването му?
Обикновено килерите и гардеробите в къщата събират два пъти повече неща, отколкото са направени да поберат. И вероятно имате толкова ъгълчета и ниши, за които дори не сте помислили, че може да са ви от полза. Първо е добре да проверите дали не пазите прекалено много стари и ненужни вещи, а за хубавите и любимите да няма място.

1. „Добавете още една закачалка“. Вижте дали може да използвате по-добре мястото в гардероба или дрешника, ако той има две или повече стени. Така на едната монтирайте щендер (пръчка), на която да закачате дългите си дрехи (панталони, рокли), а на другата – две, една под друга – за ризи, поли, пуловери.
2. „Инсталирайте лавици“. Повечето рафтове в гардероба или шкафа могат да се местят надолу или нагоре. Може да ги разместите така, че разстоянието между тях да е различно. Или ако е достатъчно голямо – да добавите допълнителни между тях, стига това да не затруднява използването им. Пластмасовите шкафчета с много подвижни рафтове са идеални за кухнята.
Добра идея е да си монтирате ъглови етажерки, които подхождат за всяка стая или офис. Там чудесно ще стоят снимки, вази, дребни фигурки и всякакви други съкровища.
3. „Използвайте шкафчетата“. Чекмеджетата и шкафчетата, които можете да си купите допълнително от всеки магазин за мебели са идеални за пестене на място. Има например специални шкафчета за кутиите, в които държите подправки или чай и кафе. Те са на ротационен принцип – като извадиш една кутия, на нейно място идва следващата.
Може да намерите и такива, които събират по 40 кутии. Има масички за кафе с няколко размера, които влизат една в друга. Така мястото се заема само от най-голямата, а като ви дойдат гости можете да извадите останалите и да ги разположите така, че всеки да си има удобно място за кафето и сладките.
Чекмеджетата под леглата и диваните са идеално място да подредите покривки, чаршафи, хавлии. Бъдете изобретателни и използвайте максимално тези „скрити“ възможности.
4. „Не забравяйте стените“. Огледайте се и ще видите колко свободно място има по стените в апартамента ви. Има много начини да използвате това новооткрито място. Например в кухнята можете да окачвате на тях тиганите или някои от най-използваните прибори. Ако нямате достатъчно голям плот, можете да си направите подвижен такъв, който да вдигате, когато не се ползва.
Разположете красиви полички по стените, където можете да подредите кутии с кафе или чай, рамки за снимки или всякакви други джунджурии. В почти всеки магазин продават ъглови шкафчета или рафтове, които се монтират изключително лесно.
5. „Поставете най-често използваните предмети на една ръка разстояние“. Ако е възможно дръжте нещата, които използвате най-често близо до мястото, където ги ползвате. Например – дисковете до уредбата или телевизора; спалното бельо – в спалнята; резервните тоалетни принадлежности – в банята. Ако ползвате ножица в кабинета си и в кухнята, имайте две, така че винаги да имате под ръка. Така пестите време, а и нещата ви ще са много добре подредени.
6. „Купете си допълнително чекмедже“. В повечето магазини за мебели или офис принадлежности можете да откриете подвижни чекмеджета или кутии с колелца. В тях можете да държите всичко и са подходящи, както за дома, така и за офиса. Различните размери позволяват да ги държите под бюрото, под леглото или дивана и да ги изваждате лесно, когато ви потрябват.
7. „Поддържайте бюрото си разчистено“. Подреденото бюро е предпоставка за по-продуктивна работа от това, което е затрупано с хартия и документи. Вземете си от магазина за офис принадлежности различни класьори, кутии за моливи, кламери и всякакви по-дребни предмети. Дисковете ще бъдат предпазени и подредени в специални класьори и чекмеджета. Така лесно ще намирате това, което ви трябва без да губите време и концентрация.
8. „Пренареждайте“. Всеки има различен вкус и предпочитание за обзавеждане. Подредете офиса и дома си така, че да работят за вас. Ако имате голяма и удобна кухня, може би нямате нужда от трапезария. Ако работите вкъщи и кабинета ви е тъмен, а спалнята светла, а предпочитате обратното – не се чудете дълго, а сменете местата им. Просто се огледайте и подредете къщата си по най-удобния за вас начин.
9. „Сменяйте предметите“. Имате много любими предмети, а малко видно място. Ето един вариант за вас. През няколко месеца сменяйте любимите си вещи, които сте подредили, както вкъщи, така и в офиса. Едните да прибирайте в шкафа и извадете другите, след време повторете процедурата. Така няма да има нужда да изхвърляте ценни за вас неща. Няма и да е претрупано и ще дадете възможност на предметите да се виждат.
tvoiatdom.com