Етичен кодекс на професионалните счетоводители


Въведение

Международната федерация на счетоводителите (МфС) вярва, че поради националните различия в култура, език, законодателни и социални системи, задачата за изготвяне на подробни професионално етични норми е предимно задача на самите организации, членки във всяка държава и че те също носят отговорността за прилагането и налагането на тези норми.
Въпреки това МфС счита, че на световно ниво идентичността на счетоводната професия се характеризира със стремеж за постигане на редица общи цели и по тази причина със спазването на някои фундаментални принципи.
Поради това МфС, признавайки отговорностите на счетоводната професия като такава и разглеждайки своята собствена роля да осигурява насоки, да поощрява непрекъснатите усилия и да популяризира хармонизация, е счела, че е изключително важно един международен Етичен кодекс на професионалните счетоводители
да бъде базата, върху която да се основават професионално етичните норми (кодекс по етика, подробни правила и насоки, стандарти за поведение и др.) за професионалните счетоводители във всяка държава.
Предназначението на този международен Етичен кодекс е да послужи като модел, върху който да се базират националните насоки по етика. Чрез него да се установяват стандартите за поведение на професионалните счетоводители и да се посочват фундаменталните принципи, които следва да бъдат спазвани от професионалните счетоводители за постигането на общите им цели. Счетоводната професия навсякъде по света се упражнява в среда на различни култури и регулаторни изисквания. Основното предназначение на Кодекса, обаче, следва винаги да бъде взето под внимание. Признава се също така, че в случаите, когато дадено национално изискване противоречи на клаузите на Кодекса, националното изискване е водещо. За онези страни, които желаят да приемат Кодекса като свой национален кодекс, МфС е разработила текст, който може да бъде използван за изложение на правомощията и приложимост в съответната държава. Настоящия Кодекс създава концептуална рамка на изискванията за независимост за ангажименти за изразяване на сигурност, който е международна стандарт, върху който следва да се базират националните стандарти, Съответно, никоя организация-членка или фирма няма право да прилага по-малко стриктни стандарти от посочените в раздела. Ако на организация-членка или на фирма обаче е забранено да спазват определени части от Раздел 8 по силата на закон или нормативна разпоредба, те следва да спазват всички останали части от настоящия раздел.
В допълнение, Кодексът е създаден на основата, че освен ако дадено ограничение не е специфично посочено, целите и фундаменталните принципи, са еднакво валидни за всички професионални счетоводители, независимо дали те са на публична практика, в индустрията, в търговията, в публичния сектор или в образованието.
Дадена професия се разграничава по определени характеристики, включително:
•    владеене на определени интелектуални умения, придобити чрез обучение и образование;    спазване от страна на нейните членове на общ кодекс от ценности и поведение, установени от нейния управляващ и административен орган, включително поддържане на възгледи, който са в основата си обективни;
•    приемане на задължение към обществото като цяло (обикновено в замяна на ограничения за използване на определено право или за придобиване на квалификация).
Задължението на членовете към тяхната професия и към обществото може понякога да е в противоречие с техните непосредствени лични интереси или задължението им за лоялност към техния работодател.
Задължително е организациите членки да поставят изискванията си към своите членове върху тази основа, за да гарантират най-високо качество на изпълнение и поддържане на доверието на обществото в професията.

Общественият интерес

Отличителна черта на професията е поемането на отговорността й пред обществото. Обществото, което е пряко свързано със счетоводната професия, включва клиенти, кредитори, правителства, работодатели, служители, инвеститори бизнес и финансова общественост и други, които се доверяват на обективността и почтеността на професионалните счетоводители, за да поддържат изрядно функционираща стопанска дейност. Това доверие ангажира счетоводната професия с отговорност към интересите на обществото. Общественият интерес се определя като общото благосъстояние на общество от хора и институции, които професионалният счетоводител обслужва.
Отговорността на професионалния счетоводител не е свързана само с удовлетворяване на потребностите на отделен клиент или на работодател. Стандартите на счетоводната професия са до голяма степен определени от обществения интерес, например:
•    независимите одитори помагат за поддържането на целостта, обективността и ефикасността на финансовите отчети, представяни на финансовите институции като частична подкрепа за получаване на заеми или на акционерите за набиране на капитал;
•    финансовите ръководители изпълняват различни финансово-управленски функции в организациите и допринасят за ефикасното и ефективно използване на ресурсите на организацията;
•   вътрешните одитори обезпечават сигурност относно съществуването на стабилна система за вътрешен контрол, която повишава надеждността на външната финансова информация за работодателя;
•    данъчните експерти спомагат за създаването на доверие и ефикасност по отношение на данъчната система и нейното справедливо приложение;
•     управленските консултанти носят отговорност за обосноваване вземането на стабилни управленски решения в интерес на обществото.
Професионалните счетоводители играят важна роля в обществото. Инвеститори, кредитора работодатели и други членове на стопанската общественост, както и правителството и обществото като цяло, разчитат на професионалните счетоводители за осигуряването на стабилно счетоводство и надеждни финансови отчети, ефективно финансово управление и предоставянето на компетентни съвети по редица стопански и данъчни въпроси. Отношението и поведението на професионалните счетоводители при предоставянето на такива услуги оказват влияние върху икономическото благосъстояние на обществото и отделните държави.
Професионалните счетоводители могат да запазят тази преимуществена позиция само като продължат да осигуряват предоставянето на тези уникални услуги на обществото на ниво, което демонстрира, че доверието на обществото е изградено на стабилна основа. От най-голям интерес за счетоводната професия навсякъде по света е да запознае потребителите на услугите, предоставяни от професионалните счетоводители, че тяхното осъществяване е на най-високо ниво и в съответствие с професионално етични норми, чиято цел е да гарантират такова изпълнение.
Поради това, при формулирането на своя национален етичен кодекс, организациите, членки следва да разгледат публичните услуги и очакванията на потребителите относно етичните стандарти на професионалните счетоводители и да вземат предвид техните мнения. Всички съществуващи „разлики в очакванията“ между очакваните стандарти и тези, които са препоръчани в Кодекса, ще могат да бъдат разгледани или обяснени.

Цели

Кодексът признава, че целите на счетоводната професия са да работи съгласно най-високи стандарти за професионализъм, да поддържа най-високо ниво на изпълнение и като цяло да отговаря на изискванията на обществените интереси, изложени по-горе. Тези цели изискват да се отговори на четири основни потребности:
•   Достоверност
В цялото общество съществува необходимост от достоверност на информацията и надеждност на информационните системи.
•    Професионализъм
Съществува потребност от лица, конто ясно могат да бъдат посочени от клиенти, работодатели и други заинтересовани страни като професионалисти в областта на счетоводството.
•    Качество на услугите
Съществува потребност от сигурност, че всички услуги, получени от професионален счетоводител, са извършени съгласно най-високите стандарти за изпълнение.
•   Доверие
Потребителите на услугите; предоставяни от професионални счетоводители, следва да се чувстват сигурни, че съществува рамка за професионална етика, която ръководи предоставянето на тези услуги.

фундаментални принципи

За постигането на целите на счетоводната професия, професионалните счетоводители следва да съблюдават голям брой необходими условия или фундаментални принципи.
фундаменталните принципи са:
•    Почтеност
Професионалният счетоводител следва да бъде прям и честен при извършването на професионалните услуги
•    Обективност
Професионалният счетоводител следва да бъде справедлив и не следва да допуска предубеждение или предразсъдъци, конфликт на интереси или влияние от други страни, които да пречат на обективността му.
•    Професионална компетентност и надлежно внимание Професионалният счетоводител следва да извършва професионалните услуги с надлежно внимание и грижа, компетентност и задълбоченост и да има постоянното задължение да поддържа професионалните си знания и умения на ниво, необходимо, за да гарантира, че клиентът или работодателят се ползва от предимството да получава компетентна професионална услуга, базирана на актуалните постижения в практиката, законодателството и техниките.
•    Конфиденциалност
Професионалният счетоводител следва да запазва конфиденциалността на информацията, получена по време на изпълнение на професионалните услуги и не следва да използва или оповестява тази информация без надлежно и специфично упълномощаване освен в случаите, когато съществува законовоили професионално право за нейното оповестяване.
Професионално поведение
Професионалният счетоводител следва да действа по начин, съответстващ на добрата репутация на професията, и да се въздържа от всяко поведение, което може да уронва престижа й. Задължението за въздържане от всякакво поведение, което би могло да уронва престижа на професията, изисква от органиэациите, членки на МфС, в процеса на разработване на професионално етичните норми да преценяват отговорностите на професионалния счетоводител към клиенти, трети страни, други членове на счетоводната професия, персонал, работодатели и обществото като цяло.
•    Методологически стандарти
Професионапният счетоводител следва да извършва професионалните услуги съгласно съответните технически и професионални стандарти. Професионалните счетоводители са задължени да изпълняват с грижа и умение инструкциите на клиента или работодателя, доколкото те са съвместими с изискванията за почтеност, обективност и, в случаите на професионални счетоводители на публична практика, независимост . В допълнение, те следва да спазват техническите и професионалните стандарти, публикувани от;
-МфС (например Международните одиторски стандарти);
-Съвета по Международни счетоводни стандарти;
-професионалната организация, членка или друг регулаторен орган;
-съответното (национално) законодателство.

Кодексът

Целите, както и фундаменталните принципи имат общ характер и не са предвидени за използване при решаване на отделни специфични случаи на проблеми от етичен характер, с които може да се сблъска професионален счетоводител. Въпреки това, Кодексът осигурява някои насоки относно приложението на целите и фундаменталните принципи в практиката по отношение на редица типични ситуации, възникващи в счетоводната професия. Кодексът, е разделен на три части:
•    Част А се отнася за всички професионални счетоводители, освен ако не е определено друго;
•    Част Б се отнася само до онези счетоводители, които са на публична практика;
•    Част В се отнася до професионални счетоводители, наети на работа и би могла също гака да се отнася, при подходящи обстоятелства, и до счетоводители, наети на работа в публична практика.

Почтеност и обективност

Почтеността не предполага единствено честност, а и справедливо отношение и правдивост. Принципът на обективност налага задължението за всички професионални счетоводители да бъдат справедливи, интелектуално честни и освободени от конфликти на интереси.
Професионапните счетоводители работят в най-различна среда и следва да демонстрират своята обективност при променящи се обстоятелства. Професионалните счетоводители на публична практика поемат ангажименти за издаване на доклади и предоставят данъчни и други управленско консултантски услуги. Други професионални счетоводители изготвят финансови отчети като под изпълнители на други, извършват услуги, свързани с вътрешен одит, и изпълняват финансово-управленски длъжности в индустрията, в търговията, в публичния сектор и в образованието. Те също така повишават квалификацията и обучават онези, конто се стремят да бъдат приети в професията. Независимо от услугата или сферата, в която работят, професионалните счетоводители следва да запазват почтеността при своите професионални услуги и да поддържат обективността при преценката си.
При избора на ситуации и практики, специално обвързани с професионално етичните изисквания относно обективността, следва да бъдат разгледани по подходящ начин следните фактори:
–   Професионалните счетоводители са изложени на ситуации, които включват възможности за оказване на натиск върху тях. Този натиск би могъл да наруши тяхната обективност.
–   Не е практически възможно да се определят и опишат всички подобни ситуации, в които съществуват възможносги за натиск. При определянето на стандарти за установяване на връзките, които е вероятно да нарушат обективността на професионалния счетоводител, или изглежда, че ще я нарушат, следва да надделява здравият разум.
–    Следва да бъдат избягвани взаимоотношения, които позволяват предубеждение, предразсъдък или влияния на други лица, нарушаващи обективността.
–    Професионалните счетоводители са задължени да гарантират, че персоналът, ангажиран
за изпълнение на професионалните услуги, спазва принципа на обективност.
–   Професионалните счетоводители не следва нито да приемат, нито да предлагат подаръци или развлечения, за които би имало основание да се счита, че оказват значително или неподходящо влияние върху тяхната професионална преценка или върху отношението към лицата, с които те имат взаимоотношения. Това, какво представлява твърде голям подарък, или предложение за развлечение, варира в различните държави, но професионалните счетоводители следва да избягват обстоятелства, които могат да доведат до лоша репутация за тяхната професионална позиция.

Разрешаване на конфликти от етичен характер

Понякога професионалните счетоводители се сблъскват със ситуации, които водят до конфликт на интереси. Такива конфликти могат да възникнат по различни начини, вариращи от относително тривиални дилеми до изключителни случаи на измама или подобни незаконни дейности. Не е възможно да се изброят в изчерпателен списък всички потенциални случаи, при които могат да възникнат конфликти на интереси. Професионалният счетоводител следва непрекъснато да внимава и съзнателно да следи за фактори, които пораждат конфликти на интереси. Необходимо е да се отбележи, че откровеното различие в мненията на професионалния счетоводител и друга страна (лице), не представлява само по себе си проблем от етичен характер. Независимо от това във всеки един случай е необходимо фактите и обстоятелствата да бъдат проучени от засегнатите страни.
Признава се, обаче, че може да съществуват конкретни фактори, които възникват, когато отговорностите на професионалния счетоводител са в противоречие с вътрешни или външни изисквания от един или от друг вид. Поради това:
•    Може да съществува опасност от натиск от страна на висшестоящо лице с надзорни функции, мениджър, директор или съдружник; или, когато има роднински или лични взаимоотношения, които могат да породят възможност за оказване на натиск върху професионалния счетоводител. Всъщност не следва да се поощряват взаимоотношения или интереси, които биха могли да повлияят негативно, да нарушат или застрашат почтеността на професионалния счетоводител.
•     От професионалния счетоводител може да се поиска да действа в противовес с методологическите и/или професионалните стандарти.
•    Може да възникне въпрос за разделена лоялност между висшестоящия на професионалния счетоводител с надзорни функции и приложимия професионален стандарт на поведение.
•    Конфликт може да възникне при публикуване на подвеждаща информация, която може да бъде в полза на работодателя или на клиента, но резултатът от която може да бъде или да не бъде полезен за професионалния счетоводител.
При прилагането на стандартите за етично поведение професионалните счетоводители могат да се сблъскат с проблеми при идентифициране на неетично поведение или при разрешаване на конфликт от етичен характер. Когато се сблъскват със съществени проблеми от етичен характер, професионалните счетоводители трябва да следват установената политика в организацията, където са назначени на работа, за да потърсят разрешение на такива конфликти. Ако тази политика не доведе до разрешение на конфликта от етичен характер, следва да се обмисли следното:
(а) Преглед на конфликтния проблем с прекия висшестоящ служител с надзорни функции, В случай че проблемът не бъде разрешен с него и професионалният счетоводител реши да премине на следващо по-високо ниво на управление, прекият висшестоящ служител следва да бъде информиран относно това решение. Ако е видно, че висшестоящият служител е въвлечен в конфликтния проблем, професионалният счетоводител следва да повдигне въпроса пред следващото по-високо ниво на управление. Когато прекият висшестоящ служител е Главният изпълнителен директор (или негов еквивалент) следващото по-високо ниво за преглед може да представляват Изпълнителният комитет, Съветът на директорите, Неизпълнителните директори Съвет на управляващите съдружници или съдружниците (акционерите) като цяло.
–    Да се потърси конфиденциална консултация и съвет с независим консултант или съответната професионална счетоводна организация с цел определяне на възможния си курс на действие,
–    Ако конфликты от етичен характер все още съществува след пълното изчерпване на всички нива за вътрешен преглед, професионалният счетоводител, като последна възможност, може да няма друг изход от съществените проблеми (например измама) освен да се оттегли от ангажимента и да представи информационен меморандум пред съответен представител на съответната организация.
В допълнение, местните закони, нормативните разпоредби и професионални стандарти в някои държави могат да регламентират, че определени сериозни въпроси следва да бъдат докладвани на външни органи, като например изпълнителни или надзорни органи.
Стремежът на всеки професионален счетоводител на ръководна позиция следва да бъде да гарантира, че в организацията, в която той или тя работи, съществува установена политика за разрешаване на конфликти.
Организациите, членки се насърчават да гарантират осигуряването на конфиденциални консултации и съвети за членовете, които попадат в конфликти от етичен характер.

Професионална компетентност

Професионалните счетоводители не следва да се представят, че притежават познания или опит, които всъщност нямат.
Професионалната компетентност може да бъде разглеждана в две отделни направления:
–    Получаване на професионална компетентност.
Получаването на професионална компетентност изисква първоначално висок стандарт на общо образование, последван от специално образование, обучение и изпит по предмети, свързани с професията, както и от определен период практически опит а зависимост от това дали такъв се изисква или не. Това би следвало да бъде нормалния модел за развитие на професионалния счетоводител.
–    Поддържане на професионална компетентност.
–  Поддържането на професионална компетентност изисква непрекъснато запознаване с постиженията на счетоводната професия, включително съответните национални и международни становища по счетоводство, одит и други свързани с тях нормативни и местни разпоредби.
–  Професионалният счетоводител следва да възприеме програма, разработена с цел гарантиране на контрол върху качеството при изпълнението на професионалните услуги, в съответствие с подходящите национални и международни становища.

Конфиденциалност

1        Професионалните счетоводители са задължени да спазват конфиденциалността относно информацията за делата на клиента или работодателя, получена в процеса на изпълнение на професионалните услуги. Задължението за конфиденциалност продължава дори и след края на взаимоотношенията между професионалния счетоводител и клиента или работодателя.
2       Изискванията за конфиденциалност следва винаги да се спазват от професионалния счетоводител, освен ако не е било дадено специално правомощие за оповестяване на информацията или ако има законово или професионално задължение за нейното оповестяване.
3       Професионалните счетоводители са задължени да гарантират, че персоналът, който е под техен контрол или лицата, от конто се получават съвети и помощ, спазват също принципа за конфиденциалност.
4       Конфиденциалността не е само въпрос на оповестяване на информация. Тя също изисква професионалният счетоводител, получаващ информация в процеса на извършване на професионалните услуги, да не използва, нито да изглежда, че използва тази информация за собствено облагодетелстване или облагодетелстване на трета страна.
5       Професионалният счетоводител има достъп до много конфиденциална по характер информация относно делата на клиента или работодателя, която не се оповестява публично по друг начин. Поради това, на професионалния счетоводител следва да се разчита, че няма да извършва неодобрено оповестяване пред други лица. Това не се отнася до оповестяване на такава информация, чиято цел е по подходящ начин да освободи професионалния счетоводител от отговорност съгласно стандартите на професията.
6       В интерес на обществото и на професията е да бъдат определени стандарти на професията, свързани с конфиденциалността и да се предоставят насоки относно естеството и степента на задължението за конфиденциалност, както и да посочат обстоятелствата, при които оповестяването на информация, придобита в процеса на извършване на професионални услуги, е разрешено или се изисква.
7       Следва да се признае обаче, че принципът за конфиденциалност на информацията е част от закон или общото законодателство, и поради това подробните изисквания за етика в това отношение ще зависят от законодателството на държавата, в която се намира всяка организация, членка.
8       (а) Когато оповестяването е одобрено. Когато клиентът или работодателят е одобрил оповестяването, следва да бъдат взети под внимание интересите на всички страни, включително на онези трети страни, чиито интереси могат да бъдат засегнати.
(б) Когато оповестяването се изисква по закон. Примери за случаи, когато от професионалните счетоводители по закон се изисква да оповестят конфиденциална информация, са:
–  да изготвят документ или да предоставят доказателства в хода на съдебно производство;
– да оповестят пред съответните публични власти нарушения на закона, които стават публично достояние.
(в) Когато е налице професионално задължение или право за оповестяване:
–  за спазване на методологически стандарти и професионално етични норми; такова оповестяване не е в противоречие с този раздел;
– за защита на професионалните интереси на професионалния счетоводител в случай на съдебно производство;
–   за спазване на изисквания за преглед на качеството (или равнозначна процедура) от организацията-членка или професионален орган;
– в отговор на запитвания или разследвания от страна на организацията-членка или на регулаторен орган. Когато професионалният счетоводител е определил, че поверителна информация може да бъде оповестена, следва да се вземат под внимание следните въпроси:
– Дали всички свързани факти са известни или не, и потвърдени до степента, до която е практически възможно това да бъде направено. Тогава, когато ситуацията включва непотвърден факт или мнение, следва да се използва професионална преценка при определянето на вида на оповестяването, ако има такова.
– Какъв тип комуникация се очаква и адресатът в частност. Професионалният счетоводител следва да бъде убеден в достатъчна степен, че страните, до които е адресирана кореспонденцията, са подходящите получатели и притежават необходимите правомощия за предприемане на действия във връзка с нея.
– Дали за професионалния счетоводител ще възникне или не правна отговорност в резултат на кореспонденцията и свързаните с нея последици.
Във всички подобни ситуации професионалните счетоводители следва да обмислят необходимостта от консултация с юридически съветник и/или професионалната организация(и), която (които са) е засегната(и).

Данъчна практика

1 Професионалният счетоводител, предоставящ професионални данъчни услуги, има право да предложи най-доброто становище в услуга на клиента или на работодателя, при условие че услугата е извършена с професионална компетентност, по никакъв начин не нарушава принципите за почтеност и обективност и по мнението на професионалния счетоводител – съответства на закона. Случаите на съмнение могат да бъдат разрешени в полза на клиента или на работодателя, ако има основателна подкрепа на изразеното мнение.
2 Професионалният счетоводител не следва да дава сигурност на клиента или на работодателя, че изготвената данъчна декларация и предложената данъчна консултация са извън всякакви възможности за оспорване. Вместо това, професионалният счетоводител следва да се увери, че на клиента или на работодателя са известни ограниченията, присъщи на данъчната консултация и услуга, така че изразяването на мнение да не се изтълкува погрешно като твърдение за вярност на факт.
3 Професионалният счетоводител, който поема ангажимент за изготвяне или оказва съдействие при изготвянето на данъчната декларация, следва да уведоми клиента или работодателя, че отговорността за съдържанието на декларацията остава на клиента или на работодателя. Професионалният счетоводител следва да предприеме необходимите стъпки за осигуряване на надлежното попълване на данъчната декларация въз основа на получената информация.
4 За целите на документацията данъчната консултация или мненията от съществено значение, предоставени на клиент или на работодател, следва да бъдат записани под формата на писмо или на меморандум.
5 Професионалният счетоводител не следва да се обвързва с никаква декларация или информация, за която има причина да се счита, че:
– съдържа невярно или подвеждащо изявление;
– съдържа твърдения или данни, предоставени безотговорно или без някакви реални знания относно това дали те са верни или неверни;
– пропуска или укрива данни, които следва да бъдат представени и този пропуск или укриване биха подвели данъчните власти.
6 Професионалният счетоводител може да използва приблизителни оценки при изготвянето на данъчни декларации, но само ако това е общоприето или ако при дадените обстоятелства получаването на точни данни не е практически възможно. Когато се използват приблизителни оценки, те следва да се представят по такъв начин, че да се избегне създаването на впечатление за наличието на по-голяма точност от  тази, която действително съществува. Професионалният счетоводител следва да бъде убеден, че така определените приблизителни суми звучат разумно при конкретните обстоятелства.
7 При изготвянето на данъчната декларация обичайно професионалният счетоводител може да разчита на информация, предоставена от клиента или от работодателя, при условие че тя изглежда разумна. Вълреки че не се изисква проверка или преглед на документите или на другите доказателства в подкрепа на информацията, професионалният счетоводител следва да насърчава, когато това е уместно, предоставянето на подкрепяща информация.
В допълнение, професионалният счетоводител:
– следва да използва, когато това е възможно, данъчните декларации на клиента за предходни години;
– е задължен да отправи уточняващи запитвания, когато има съмнение, че информацията е неточна или непълна;
– се поощрява да направи справка със счетоводните регистри и документи за стопанските операции на предприятието.
Когато професионалният счетоводител научи за съществена грешка или пропуск в данъчна декларация за предходна година (с която професионалният счетоводител може да е бил или да не е бил свързан) или за не подаване на данъчна декларация, той носи отговорност:
– Да уведоми своевременно клиента или работодателя за грешката или пропуска и да препоръча оповестяване на това обстоятелство пред данъчните власти. Обичайно професионалният счетоводител не е задължен да информира данъчните власти, нито това може да бъде направено без разрешение.
– В случай че клиентът или работодателят не коригира грешката, професионалният счетоводител следва да:
–  уведоми клиента или работодателя, че не е възможно да продължи да работи за тях във връзка с тази декларация или с друга свързана информация, предавана на властите;
– обмисли дали продължаващото обвързване с клиента или с работодателя в каквото и да е качество съответства на професионалните му отговорности.
– Ако професионалният счетоводител достигне до извода, че професионалните взаимоотношения с клиента или с работодателя могат да продължат, следва да се предприемат всички разумни стъпки, гарантиращи, че в следващи данъчни декларации грешката няма да бъде повторена.
– В някои държави професионалните или законовите изисквания могат да изискват от професионалния счетоводител да уведоми данъчните власти, че вече не е налице никаква обвързаност с данъчната декларация или с друга свързана информация и че неговите действия за клиента или за работодателя са преустановени. При тези обстоятелства, преди да информира властите, професионалният счетоводител следва да уведоми клиента или работодателя за ситуацията и не следва да предоставя последваща информация на властите без съгласието на клиента или работодателя, освен ако не е задължен да направи това по силата на закон.

Дейности в чужбина

1 Когато се разглежда приложението на професионално етичните норми по отношение на дейности в чужбина могат да възникнат различни ситуации. Дали професионалният счетоводител е член на професията в една държава или е член на професията и в държавата, където се извършват услугите, не следва да оказва влияние върху начина, по който следва да се третира всяка една ситуация.
2 Професионален счетоводител, придобил квалификация в една държава, може да пребивава в друга държава или временно да посещава тази държава с цел предоставяне на професионални услуги. Във всички случаи, професионалният счетоводител следва да изпълнява професионалните услуги съгласно съответните методологически стандарти и професионално етични норми. Във всички останали аспекти обаче професионалният счетоводител се ръководи от професионално етичните норми, изложени по-долу.
3 Когато професионален счетоводител предоставя услуги в държава, различна от неговата собствена, и ако съществуват различия по специфични въпроси между професионално етичните норми на двете държави, се прилагат следните разпоредби:
– когато професионално етичните норми на държавата, в която се предоставят услугите, не са толкова стриктни, колкото Етичния кодекс на МфС, се прилага Етичният кодекс на МфС;
– когато професионално етичните норми на държавата, в която се предоставят услугите, са по-стриктни от изискванията на Етичния кодекс на МфС, тогава се прилагат професионално етичните норми на държавата, в която се предоставя услугата;
– в случаите, когато професионално етичните норми в собствената държава са задължителни по отношение на услугите, предоставяни извън нея и са по-стриктни, тогава се прилагат професионално етичните норми на собствената държава.

Публичност

При извършването на маркетинг и реклама на себе си и на своята работа професионалните счетоводители следва да:
– не използват средства, които биха уронили репутацията на професията;
– не правят преувеличени изявления за услугите, които са в състояние да предложат, за квалификацията, която притежават, или за опита, който са натрупали;
– не злепоставят работата на други счетоводители.