Продължение: Инструменти за боядисване

Валяци
Валяците са предпочитани в случаите, когато трябва да се покрие по-голяма площ, или когато е необходимо нанасяне на по-дебел пласт покритие. Те използват повече боя в сравнение с четките, но боядисването на тавани и стени (отвън и отвътре) става по-бързо и изисква по-малко усилия. Използват се с пластмасова ваничка, в която се слага боята и решетка за отцеждане на излишъка. И тук, както и при четките, трябва да се спрете на подходящ валяк. Валяците с естествен материал обикновено са покрити с мохер или агнешка вълна. Синтетичните са от полиетилен, полиестер или комбинация от тях. За латексови бои се използват само синтетични материали, тъй като естествените абсорбират твърде голямо количество от тях. Маслени или алкидни бои се нанасят с валяци както с естествена, така и с изкуствена материя. Освен това правило е добре да четете инструкциите на производителите преди покупка. Така ще разберете дали даден валяк е подходящ за конкретния случай. Ако ще боядисвате равна повърхност, отделните влакна на тъканта може да са по-къси. Валякът, предназначен за боядисване на неравни повърхности, например зидария, е с по-мъхесто покритие. Валяците с релефна или рехава тъкан са направени за създаване на специални ефекти. Дължината и диаметърът определят големината на боядисващата повърхност на валяка. Те варират и е необходимо да изберете най-подходящите за работата, която ще извършвате.
Валяци с диаметър на меката част около 0.6см се използват за гладки стени, тавани и подове; за грапави стени – 1см; за по-груби повърхности (хоросанови стени) – 2.5см; за най-грубите повърхности (тухли, хоросан и зидария) – над 3см. Има валяци, при които тъканта е закрепена трайно върху рамката. По-удобни за многократна употреба са решетъчни рамки, позволяващи лесно и бързо сваляне и слагане на влакнестата материя. Дръжката на валяка трябва да е удобна за работа и би било практично, ако има място за свързване на удължение, с което да се улеснява боядисване на подове, тавани и стени. За постигане на специални ефекти се използват релефни валяци от дунапрен, нагънат полиетилен или изкуствена гюдерия. Валяците с малки размери са специализирани за боядисване на трудно достъпни места и повърхности с малки размери.

Тампони за боядисване
Те са подходящи за боядисване както вън, така и вътре, също като четките и валяците. Предпочитани са за декориране предимно на малки повърхности. Боядисващата повърхност на тампоните е от дунапрен или сюнгер и има различна форма и размери. Тампоните улесняват равномерното боядисване на трудно проницаеми повърхности, например порести. Често се използват и за нанасяне на оцветители и лакови покрития, както и за боядисване на ленти, кантове и други прецизни очертания. Предимството им е, че са плоски, равни и за разлика от четките, не пръскат и не капят. Подходящи са както за латексни, така и за алкидни бои. Движението на тампона трябва да е в една посока, без да се връщате на току-що боядисани места. Тампоните също са за едно- или многократна употреба. И тук, както при валяците, е разумно да се използва ваничка за потапяне в боята

Пръскащите боядисващи системи
Пръскащите боядисващи системи се състоят обикновено от пистолет (дюза за разпръскване на боята); резервоар за боя под налягане; система за сгъстен въздух и гъвкави тръби, свързващи елементите на системата. Традиционните пистолети използват въздух под налягане, за да пулверизират боята и да се получи равномерно покритие. Сгъстеният въздух се подава от компресор, следва гъвкав маркуч и накрайник – бояджийски пистолет с горно или долно разположен резервоар за боята. Боята изтича по тръбите вследствие на налягане в резервоара от 60 до 210kPa. Пулверизираният въздух, стигащ до изходния отвор на пистолета, е от 210 до 630kPa. Той диспергира боята във вид на малки частици и я пренася до повърхността, която ще се боядисва. Необходимото налягане зависи от това какво количество боя трябва да се освобождава от изхода на пистолета. Например, един типичен пистолет освобождава 280см3 боя за минута. Необходимото налягане за освобождаване на такова количество боя зависи от вискозитета на боята, от диаметъра и дължината на маркуча. Като правило, колкото по-плътна (вискозна) е боята, толкова по-голямо налягане е необходимо в резервоара и при пулверизирането.
Има различни системи за боядисване чрез пръскане: с въздух под налягане (конвенционални); HVLP – с голям обем и ниско налягане; безвъздушни; безвъздушни с въздушно асистиране; електростатично задвижвани.