Въведение в науката за цветовете


Цветовете омагьосват от край време човечеството. Те правят нашия живот по-жив и по-приятен. Или както в един цитат се казва: “Цветовете са усмивката на природата“ (Хунт).

Цветът е не само оптическо и физично явление, но също и енергия. Цветовите и светлинните дразнения влияят на поведението ни много повече, отколкото предполагаме. Чрез светлината и сянката се определят формата и движението на всички предмети. Ние вярваме, че възприемаме света посредством очите, те обаче са само средство, а всъщност душата ни е средството, чрез което “разпознаваме цветния блясък на света“, и “окото се нуждае от цвета, тъй както от светлината” (Гьоте). Без цветовете бихме възприемали света само в сиви тонове, тъй както са го възприемали най-вероятно примитивните същества. Дори и най-финните стойности на светлината не биха могли по-добре да ни предадат заобикалящата ни средата, тъй както почти седемте милиона възможно различими от нас цветни тонове. Науката за цветовете не е дело на мнение или вяра както религията. Тя е естествена наука и трябва да бъде обяснена както другите физични и физиологични процеси. Както и при редица други природонаучни дисциплини, така и тук логиката в теорията на цветовото учение  предоставя невероятни възможности за оптимиране на начините и техниките на нейното приложение.

 Около 80% от всичката информация, която обикновено човек получава и приема, е от оптичен вид. Тя дава познания от една страна за формите и от друга – за цветовете. И тъй като визуалната информация представлява съвкупност основно от информация за форми и от такава за цветове (ахроматичните цветове на една черно-бяла снимка също са цветове), може съвсем грубо да се допусне, че информацията за цвят представлява 40% от нея. Тези цифри показват ясно, какво значение имат цветовете в живота на хората.
Принципно, цветът е нищо друго освен едно усещане от сетивния орган на наблюдателя. Поради невъзможността тези усещания да бъдат по някакъв начин измерени, научно е прието да се отнасяме към това явление с понятието “цветово дразнение”. Под това се разбират падащите в окото светлинни лъчи, които имат за задача да предават данни.
За да стане по-ясно, се изхожда от позицията на човешкото око.