Коркови покрития


Коркът предлага богата гама от нюанси, десени и текстури за създаване на естествени покрития с изискана елегантност. Красотата е само едно от многото предимства на този материал.

Коркът е неизменна част от социалния и икономическия живот на много общества още от дълбока древност. Според редица източници той се добива и използва в продължение на 2500-3000 години. Документирано е, че столетия пр.н.е. китайски рибари използвали корк за плувки на въдици. Този материал се открива и в египетските гробници.

Предимствата му са добре познати на древните гърци и египтяни, които го използвали за затваряне на амфорите с вино и зехтин, а римляните правели от него подметки за сандали и кутии за съхраняване на храни. С течение на годините технологиите на обработка и стоките, произвеждани от този материал, се изменят постоянно, но изходната суровина и начина на добива й остават същите, както от времето преди Христа. През 17в. коркът е много популярен с това, че създателят на шампанското – бенедиктинския монах Периньон, го използва успешно за затваряне на бутилките с газираното вино. До края на 19в. приложението на корка е главно в производството на тапи за вино и шампанско, както и на различни пособия за риболова. По това време в преработката на корк настъпват значителни промени, даващи възможност за нови приложения на материала. Разработена е изолационната коркова плоскост, термоизолационен продукт, направен от 100% коркови гранули. Този материал е широко използван години наред за изолация на военни плавателни съдове и автомотриси. В началото на 20в. все повече се осъзнават и доказват уникалните качества на корка, с което приложението му започва бързо да се разширява. Сред новите продукти са както уплътнители за различни цели, така и корковите облицовки за подове и стени. През първата половина на миналия век корковите покрития вече са често използвани в обществени сгради и частни домове.

Съдържание: