Съвети за нискокалорийно хранене


Какво представлява нискокалорийното хранене? Много хора акцентират върху броенето на калории, а по-важно е да се знае те от какъв вид храна идват. Друга грешка, която често се допуска при диета или сваляне на килограми, е изключително рязкото намаляване на приетата храна и калориите. Това е опасно и вредно. Така се забавя метаболизмът. Жена, която тежи около 50-60 кг, гори 1500 калории на ден дори ако работи на бюро и няма физическа активност. Ако тя е консумирала 1600-2000 ккал и изведнъж мине само на ябълки,вода или месо със салата, сваля приема до 600 калории, така тялото в един момент спира да отслабва, то сякаш забива. Правилният подход е да създаваме малък калориен дефицит. Жени, които се хранят неправилно, е важно през първия месец на своя режим да изчистят приема си на всякакви опаковани храни с изкуствени овкусители, подсладители и консерванти, и ще започнат да отслабват.
С каква храна да се замени неправилнатa?
Преминаване към хранене с месо, риба, яйца, някои млечни продукти като нискомаслена извара, много зеленчуци, умерено плодове и въглехидрати. В следващ етап млечните продукти може да се изключат. За кои въглехидрати говорим? Много хора мислят, че ще напълнеят от въглехидратите, а те не са опасни. Може да се яде пълнозърнест ориз, червен ориз, басмати, сладки или червени картофи, пълнозърнест хляб, боб, леща, грах, Те са ни необходими. Една жена спокойно може да приема по 120-130 г. чисти въглехидрати на ден. Те ще й дават енергия, ще я карат да се чувства добре и ще сваля килограми. Ако целта е да се загубят 4-5 кг, денят трябва да започне с яйца, нискомаслено мляко или извара със зеленчуци или филийка пълнозърнест хляб и зеленчуци, а може вместо това да се вземат 5-6 оризовки. На обяд да се хапне порция месо или риба с голяма салата, освен това шепа ориз или картофи, или пък пълнозърнест хляб. Отрежем ли въглехидратите, не сваляме нищо. Добър вариант е да се вземат 4-5 оризовки, няколко варени яйца, салата с лимон. Риба тон или салата с яйца или месо и отново филия пълнозърнест хляб. На едно хранене може да се приемат 30-40 г. въглехидрати – това е шепа ориз, филийка пълнозърнест хляб, 2 червени или сладки картофа. Вечерята задължително трябва да е нисковъглехидратна – сьомга, мазна риба, от която може да си набавим есенциални мастни киселини, или да хапнем салата с месо, овкусена с лъжица зехтин. Така се организират 4 хранения, с които всяка една жена няма да е гладна, а ще гори килограми и калории. Какво правило е важно да се спазва при промяната на храненето? Важно е този тип хранене да се спазва точно през първите 20 дни. Някои хора хапват един бонбон или вафла, като смятат, че с тези няколко калории няма да качат много, но така забавят-процеса на отслабване. След като се свикне с този режим, веднъж в седмицата може да се направи свободно хранене – да се хапне паста, торта, пица. He трябва да има две хранения от този тип в два последователни дни. Кога и по колко ядки да хапваме? Ядките са полезни за отслабващите, но се пренебрегва въпросът с тяхното количество. Полезно е да се хапват не повече от 20-30 г на прием. С по 50 г е възможно да се напълнее, особено ако се комбинират с въглехидрати. Ядките е най-добре да се приемат като самостоятелно хранене. Кога е подходящо да ядем плодове? Те съдържат плодова захар, която тялото използва за енергия на момента. Ако тя не може да се изразходи, човек напълнява. На ден може да се приемат плодове един-два пъти, но да се комбинират с друга храна. Плод е най-подходящо да се хапва сутрин. Той създава енергия, която да се използва през деня. консумира вечер или след хранене. Тиквата е подходящ избор, защото е с нисък гликемичен индекс и съдържа много влакнини.
Коя салата е полезна?
Колкото по-малко видове зеленчуци има, толкова по-добре. Много полезна салата е тази от 2-3 зеленчука и риба или месо. Тя подобрява перисталтиката, и помага за усвояването на месото. Най-полезната салата е сезонната.
Препоръчва се течен екстракт от зелен чай.Той подобрява метаболизма, помага за изхвърлянето на излишната вода, придава тонус и енергия. За стартиране на диета е подходящо сутрин на гладно и следобед да се приема по малко зелен чай. За мъжете същият ефект има приемът на левзея и трибулус (бабини зъби). 80% от напълняването се дължи на хормона на стреса кортизол. Билката ашваганда или индийски женшен помага този хормон да се държи в границите на нормалното и да не се напълнява в областта на талията. Натуралната на прах може да се взема по 2-3 г на ден.