Пречистване на черния дроб


Вижте и Пречистване на черния дроб 2

liverЧерният дроб е орган за изхвърляне на отпадъчни вещества. Когато функционира ефикасно, той елиминира добре отпадъчните продукти и токсините от околната среда. Черният дроб има за задача да складира и филтрира кръвта, да секретира жлъчка, а също така да изпълнява редица метаболитни функции, включително да конвертира захарта и гликогена, Той играе жизненоважна роля в метаболизма и оксидацията на мазнините за производство на енергия. Работа на черния дроб е също да произвежда жлъчка – между 1 и 1,5 литра дневно, която се освобождава в жлъчния мехур. Жлъчката съдържа редица продукти, деактивирани и неутрализирани от черния дроб: лекарства, хормони и отпадъчни вещества. На свой ред жлъчният мехур изпуска жлъчката в червата. Оттук тя се изхвърля.

Всички детоксикации дават най-добри резултати през пролетта. Това е най-подходящото време за пречистването на черния дроб, защото – на енергийно равнище – черният дроб е най-силен през пролетта. Ако това не е възможно, опитайте се да избегнете есента. Черният дроб е най-слаб през този годишен сезон и е възможно процесът на пречистване да го изтощи още повече. Ще ви опиша различни форми за пречистване на черния дроб – някои по-щадящи от останалите. Ако за първи път изпълнявате моята програма, препоръчвам ви да следвате седемдневния щадящ план за детоксикиране на черния дроб.

Програма за седмица 3: щадящо детоксикиране на черния дроб

Детоксикацията отново включва различни елементи.

Диета

Като цяло диетата ви е същата като през подготвителната седмица. Но трябва да увеличите консумацията на зеленчуци и да преминете основно на вегетарианско хранене, отбягвайки формиращите слуз храни като млечните произведения и соята, В частност яжте много жълти на цвят храни:; сушени кайсии, райска ябълка, ядки, лимони, пълнозърнест хляб и прочие.

Може и трябва да пиете на воля чай от глухарче през цялата седмица. Глухарчето е много важна билка за черния дроб, защото действа като нежен тоник за този орган и подпомага секретирането на жлъчка.

Можете да взимате добавка от магарешки бодил. Магарешкият бодил (Silymarin) е още една полезна билка за черния дроб. Множество изследвания на магарешкия бодил доказват неговите предпазващи черния дроб свойства, както и че засилва процесите на детоксикация. Той може да увеличи производството на нови чернодробни клетки за замяна на старите и увредените. Приемайте го като тинктура или на капсули.

Овесени ядки

Бих искала през тази седмица за закуска да ядете овесена каша.
– Накиснете пет супени лъжици овесени ядки в студена вода за през нощта. Водата трябва да достига 5 см над ядките.
– На сутринта загрейте, но без да довеждате до кипене, Добавете мед, ако искате да подсладите овесените ядки.

Елда

Ако предпочитате, яжте елда, приготвена на фурна по руската рецепта. Може да предпочитате и грухана елда (продава се в магазините за здравословни храни). Помнете: не използвайте краве или соево мляко – по-подходящи са бадемовото и оризовото мляко,
Или пък опитайте пречистване чрез каша от елда, която чудесно стимулира производството на жлъчка. Ето руската рецепта:
– Накиснете чаша елда в студена вода за два до три часа,
– Отцедете и изхвърлете водата.
– Добавете три чаши прясна вода и кипнете. Оставете да къкрн десет до петнадесет минути.
– Свалете кашата от огъня и оставете за няколко минути.
– Може да добавите малко мазнина по свой избор, но не слагайте сол.