Как да блесне паркета?


Добрият външен вид изисква грижи. Това се отнася и за паркета. Цикленето и лакирането са необходими, ако искате да имате в дома си под като огледало. Топлината на дървото, която излъчва паркетът, го прави предпочитана подова настилка в много от съвременните домове.

За да му се радвате дълго обаче, трябва да го поддържате, а това включва периодично.

циклене и лакиране

Топлите есенни дни са подходящи за тези процедури. Затова, ако лакът на вашия паркет е загубил блясъка си или още по-лошо – започнал е да се лющи на места, помислете за ремонт.
Фирмите, които поставят паркет, предлагат и услугата циклене и лакиране. Цените варират от 3,50 до 5 лв. на кв. м, в зависимост от това колко ръце лак ще бъдат нанесени

изборът на лак

също има значение. В последно време най-препоръчвани са двукомпонентните и тези на водна основа.
Най-вероятно ще се наложи да монтирате и нови первази, а цените им се определят от профила и вида, който сте избрали.

фугирането

е от 1 до 3 лв., но зависи от това колко стар е паркетът и колко големи са фугите за попълване. Съвременните фугиращи смеси имат предимството, че поемат цвета на паркета, а не стоят по-тъмни, както преди години.
Изискването на фирмите е помещението, където ще бъде циклен паркетът да е празно. Освежаването на пода в една стая от около 20 кв. м ще отнеме ден или два.
За добрия вид на паркета е важна и

ежедневната му поддръжка

Грубите замърсявания за него са като шкурка, затова трябва да се отстраняват веднага с метла, четка или прахосмукачка. Освежаването и почистването става с влажна стирка. Желателно е периодично да използвате и специални препарати, които да поддържат блясъка на лака.
Често хората, които имат поставени дъски, искат да ги изциклят и лакират. Според фирмите за поставяне на паркет най-трудно е това да стане, ако

дюшемето

е било преди това боядисвано. Понякога се оказва, че боята не може да бъде свалена. Ако дъските ви са боядисани с блажна боя, може да я махнете с една изпитана в домашни условия рецепта: намажете обилно дъските със силен разтвор на хидратна вар. Оставете да престои около 10 часа и след това изстържете със шпатула или просто оберете с прахосмукачка. След това вече спокойно може да лакирате.

tvoiatdom.com