Шопска салата, салата от гъби и спаначени корени


Шопска салата
Вземат се 1/2 килограм пиперки „капия“, 4 – 5 червени домати, една краставичка, пиперките се изпичат, изчистват се добре от семето, обелват се и се нарязват на дребно.
Доматите и краставичките също се изчистват и нарязват на дребни кубчета, една малка люта пиперка, изпечена и изчистена, се нарязва към другите пиперки.

Нарязва се една глава кромид лук на тънки филийки и се смачква леко, половин връзка магданоз се нарязва на ситно. Всичко се прибавя към пиперките и се бърка леко, посолява се, слага се една кафена чашка олио и необходимото количество оцет за подкиселяване. Така приготвената салата е добре да се поднесе в малки десертни чинийки за всеки член на семейството, а може и в обща салатиера по средата на масата.
Салата от гъби
Измиват се добре около 1/2 кг гъби и се слагат да врат в подсолена вода 10 – 15 минути, заедно с няколко зрънца чер пипер и 2 – 3 дафинови листа. След като се уварят добре, гъбите се отцеждат, нарязват се и се слагат в марината, приготвена от около една кафена чашка оцет, малко сол, една кафена чашка олио, 5 – 6 скилидки скълцан чесън и 1/2 връзка ситно нарязан магданоз. Сместа се разбърква леко и след 10
– 15 минути се поднася на трапезата.
Салата от спаначени корени

При готвенето на спанака отпадат ценни корени, които трябва да се използуват за салата, тъй като и корените на спанака съдържат минерални соли и витамини. Корените се изчистват, измиват се много добре и се слагат във вряща подсолена вода. След като омекнат, корените се изваждат от водата и се оставят да изстинат. Заливат се с предварително приготвена смес от 3 супени лъжици олио, лимонов сок или оцет според вкуса, малко чер пипер и сол. Салатата се поръсва със ситно нарязан магданоз и се поднася.