Салата от маруля


Салата от маруля
Взема се маруля с хубава сърцевина, изчистват се увяхвалите и пожълтели листа, след което свежите листа се отделят един по един и се измиват добре под течаща вода, изцеждат се и се нарязват напречно. Марулята се нарежда в продълговата чиния, посолява се и се полива навсякъде с оцет и олио. Салатата от маруля е за препоръчване да се приготви непосредствено преди поднасяне.

По желание и за украса на тази салата може да се сложат червени репички, след като се изчистят, измият и им се направят нарези, за да получат формата на цветчета. На всички е известно, че зелените салати са богати на минерални соли и витамини. Ето защо не трябва да липсват от трапезата.
По същия начин се приготвя и салатата от малките къдрави салати.
Ориенталска салата
На лице се изчисляват по 2 по-дребни и здрави доматчета, разрязват се на две половинки и се запържват леко в сгорещено олио. Във всяка половинка домат се слага резенче от чеснова скилидка. Изпичат се 1/2 кг пиперки, изчистват се от дръжките и семето, обелват се и се нарязват на дребно. Сварява се и се нарязва на ивици около 300 г млад зелен фасул. Една чаена чаша ориз се сварява като за пилаф. Приготвянето му става по следния начин: Оризът се изчиства добре, измива се, изсипва се в малка съдинка, прибавят се две чаши гореща вода, малко сол, 50 г масло и се слага във фурната, докато водата се поеме от ориза. Така приготвените продукти се подреждат красиво в чиния, поръсват се със ситно нарязан магданоз. Около така приготвената салата се нарежда филе от аншоа (риба), нарязано на дребни късчета.