Салата от зеле, моркови, домати и пресен чесън


Салата от прясно зеле с моркови
Една прясна зелка, средна големина, се нарязва на дребно и се претрива със сол, за да омекне. Три-четири моркова се настъргват на ренде и се прибавят към зелето.
Прибавят се още ситно нарязани листа от целина или магданоз. При поднасянето се полива с малко оцет и една кафена чашка олио.

Салата от пресни червени домати
Вземат се 5 – 6 здрави, добре узрели домати, измиват се, отрязва се частта откъм дръжката. Ако доматите са големи, нарязват се на половина, слагат се на дъската откъм рязаната страна и се режат пряко на не много тънки филийки, за да не изтече сокът при рязането. Филийките се нареждат в чинията полегато, застъпени една върху друга, и се посоляват. Напръскват се с малко оцет, с оглед той да попадне навсякъде, и се поливат с една кафена чашка олио. Преди поднасянето се наръсват със ситно нарязан магданоз.
Салата от парен пресен чесън
Салатата от парен пресен чесън е за предпочитане да се приготви в по-голямо количество, с оглед да задоволи нуждите на семейството за няколко дни. Освен това свареният чесън поема киселината на оцета, което го прави по-вкусен. Чесънът се почиства добре, измива се, нарязва се на дължина 3 – 4 см и се залива с вряща вода.
Оставя се да кисне докато омекне, изцежда се от водата и се залива с оцет, така че всичкият чесън да се залее от водата, но да не плува в него. Посолява се и се залива с олио, според количеството на чесъна. Тази салата се използува като отлично мезе за ракия.
Мешана салата от пресни зеленчуци
Вземат се 8 – 10 пиперки капии, 4 – 5 домата и една краставичка и се измиват, пиперките се изпичат, изчистват се добре, доматите се нарязват както в салатата от пресни домати, краставичката се обелва и с назъбено ножче се нарязва на филийки.
Пиперките се нареждат в чинията една срещу друга, от едната страна на пиперките се нареждат застъпени доматите, а от другата, по същия начин, наклонено застъпени краставичките. Има възможности мешаната салата да се нареди много красиво. Наредените зарзавати се посоляват и се поливат с оцет и олио. При поднасянето се поръсват със ситно нарязан магданоз или копър. По желание мешаната салата може да се поръси и със ситно нарязан кромид лук.