Зелени салати


Salad_of_lettuceСалатите се приготвят от различни пресни или консервирани зеленчуци. Освен от зеленчуци, салати се приготвят още и от риби, меса, варива и плодове. При приготвянето на салати от пресни зеленчуци, последните се измиват няколкократно с течаща вода. Измитите зеленчуци се отцеждат от водата и се нарязват за салатата.
При смесени или самостоятелни салати с червени домати, оцет се избягва. Най- добра и полезна подправка на салатите е лимоновият сок. Зелените пресни салати се приготвят непосредствено преди поднасянето. Те са от голямо значение за храненето, тъй като съдържат“ много минерални соли и витамини. Изчистените, измити и нарязани марули, зелени салати и други не се накиснат в студена вода да стоят до приготовлението им, тъй като водата извлича разтворимите минерални соли и витамини. Приготвените зелени салати се посипват с оцет и олио непосредствено преди поднасянето на масата; посипани с оцета и олиото 1 – 2 часа преди поднасянето те губят естествената си свежест и добиват лош външен вид.
Плодови салати се приготвят от ябълки, малини, череши и др. Рибни салати се приготвят от пресносолена риба: паламуд, скумрия, кефал и др., а също така и от консервирани риби.

Салата от пресни краставички с кисело мляко

Вземат се две или три краставички (около 450 – 500 г) и една препълнена чаена чаша кисело мляко. Краставичките добре се измиват, след което се избелват, нарязват се надлъж, слагат се на дъската и наново се нарязват надлъж на два или на три реда.
След това се нарязват напречно на дребни продълговати парченца. В киселото мляко се слага непълна кафена чашка олио, половин връзка копър, нарязан на ситно, и се разбива добре. Посолените краставички се прибавят към киселото мляко, разбъркват се леко и се поднасят.

Друга салата от пресни краставички

Две или три краставички средна големина се измиват добре, обелват се, нарязват се до възможност с къдраво ножче на кръгли филийки и се нареждат красиво в чинията за поднасяне. Поръсват се със сол и ситно нарязан копър и се поливат с оцет и олио в момента на поднасянето. За предпочитане е салатите да се поднасят за всеки член на семейството по отделно.