Хипертония – високо кръвно


hypertensionКакто при атеросклероза, така и при хипертония лечението съдържа „превантивни“ моменти, които оправдават използването на съответните лечебни средства и вън от „кризисни състояния“.
При хипертония такива лечебни смеси са:
/. Към 500 г чист пчелен мед, 100 г орехови ядки, 20 зелени листа индрише с дръжките, 20 зелени листа обикновен здравец, 20 сладки бадема, счукани в дървен хаван на кашица, и 4 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени заедно с корите, но без семките, се прибавят по 12 г валерианова тинктура (от аптеката), тинктура от глогов цвят (от аптеката) и 1 супена лъжица канела на прах. От тази лечебна смес се взема по 1 супена лъжица 20 мин преди ядене сутрин, обед и вечер.
Изчаква се 10 мин и се изпива 75 г отвара, която се приготвя по следния начин:
Смесват се по 50 г акация (цвят), босилек, лавандула, липов цвят, маточина, лютива мента, жълта комунига, риган и хмел (шишарчици). Към тази смес се прибавят още 1 изравнена чаена лъжичка канела на прах, портокалови кори, 7 зърна карамфил и З зелени листа лимон. Билките се запарват вечер в 500 г кипяща вода. Съдът се оставя захлупен да престои цялата нощ.
При хипертонията застрашеният от нея трябва да съумее да овладява себе си, да запазва спокойствие при всички случаи.
Четвърт килограм скилидки от чесън се заливат в стъклен съд с чист 95 – градусов спирт (може и по-малко количество от всичко, но в посочената пропорция). Поставя се на прозореца и се оставя да престои 2-3 седмици. Особено важно е мястото да е огрявано от слънце. След 3 седмици целебната тинктура е готова. Дозата от 20-30 капки (може върху бучка захар) бързо понижава повишеното кръвно налягане.
Това е „хомеопатична смес“ – ако дневното количество се превиши (повече от 60 капки), то не само не действа, но при по-нататъшно увеличение може да предизвика повишаване на кръвното налягане.
Посочената тинктура е полезна и за профилактика. В такъв случай застрашените от високо кръвно налягане (или страдащите, които са го нормализирали) могат да вземат 3 пъти месечно по 3 дни 10-15 капки.
Това е доказан начин за предотвратяване на „неочакваности“ при такава „неразгадана“ болест, каквато е хипертонията.
Използва се комбинация от следната лечебна смес: цвят от глог – 80 г, стръкове от бял имел – 40 г, корени от валериана – 30 г, корени от здравец – 20 г, стръкове от хвощ -40 г, цвят от бъз (черен) – 20 г. Билките се наситняват добре и се смесват. Две супени лъжици смес се пуска в 400 г кипяща вода. Престоява 1 ч. След прецеждане се пие по 1 винена чаша З пъти на ден преди ядене.
Предполага повторно вземане съобразно „изискванията“ на организма – т. е. получилия се лечебен резултат.
IV. Високо кръвно налягане с хроничен характер постоянно, а също при увеличение на простатата, камъни в бъбреците
Използва се билката лекарствена зайча сянка. Известна е още като самодивска метла (спарангел, спаржа, аспержа, бабино руно, вилина метла). Употребява се надземната част на билката, събирана по време на цъфтеж (април-юли в зависимост от надморската височина на местата, най-вече на Еньовден). Суши се на проветриво място и на сянка.
Отвара: 1 супена лъжица от наситнената билка се залива в съд с 500 г кипяща вода. Ври още 5 мин. След изстиване се прецежда. Пие се преди ядене 3 пъти на ден по 1 кафейна чашка (75 г).
Приема се, докато „организмът я иска“, а след прекъсване може да се взема още известно време.
Отварата оказва полезно действие и при диабет (намалява кръвната захар).
Склероза (особено на коронарните артерии), хипертония в първи или втори стадий (ранна хипертония, характеризираща се с изостряния и паузи между тях)
Използва се глог – листа и цветове, изсушени на сянка и проветриво място. Берат се от май до юни (особено на Еньовден).
Запарка: 4 супени лъжици наситнени цветове и листа се заливат с 1 л кипяща вода.
Оставят се в захлупен съд за 1 ч. Прецедената течност се пие преди ядене сутрин, обед и вечер по 1 кафейна чашка.
Изчаква се известно време да се провери ефектът от лечението и може да се повтори -докато „организмът я иска“.

От Рецептите на Петър Димков