Нервни заболявания


Продължение: Козметика без химия

Грип

•    Отвара от червен кантарион – 1 супена лъжица листа и цвят се варят 5 мин в 250 г
вода. С тази отвара се пият прахове, приготвени от следната смес: индийско орехче
(мускатно), нишадър на прах, винена киселина (лимонтузу). Размесват се много
добре и се разделят на дози по 1 г. Вземат се 3 пъти на ден след ядене – с отвара вместо с вода.
Забележка. Не се препоръчват при болни от хемороиди, колит, язва. След вземане на всеки прах може да се поема и лъжичка мед.
•    Глава кромид лук се нарязва и посипва със захар (2-3 чаени лъжички), оставя се за една нощ. На сутринта полученият сок се изпива. Повтаря се няколко пъти по време на епидемии от грип.
•    Три скилидки чесън се обелват и счукват в дървен хаван, прибавя се лъжица винен оцет (супена), супена лъжица вода и чаена лъжичка захар. Вземат се общо 3 супени лъжици от тази смес – 3 пъти по 1 лъжица.
•    Двеста и петдесет грама обелени скилидки чесън се поставят в 1 л ракия или водка и сложени в шише на слънчево място (на прозореца), престояват 14-21 дни. Получава се тинктура, която се пие преди ядене половин чаена лъжичка всеки ден, независимо дали има епидемия от грип. Действа предпазващо.
Спасение за стомаха
Така Лечителя наричаше маслен извлек от жълт кантарион (тази билка се ползваше с неговото особено предпочитание).
Приготвя се по следния начин: пресни цветове от жълт кантарион (6 супени лъжици) се нарязват ситно и се заливат в шише с 1/2 л чист зехтин. Бутилката се оставя да престои на слънце 10 дни – зехтинът почервенява. Прибавят се още 6 супени лъжици нарязани цветове от жълт кантарион (докато се появи червен сок) и отново се оставя на слънце за 10 дни. Същото се прави още 2 пъти (общо 4 пъти – 40 дни). Получава се тъмночервена течност. Взема се на гладно 3 пъти по 1 супена лъжица – при язви и гастрити на стомаха, стомашно-, чревни оплаквания, болки.
Може да се употребява и външно – ускорява заздравяването на рани, леко намазани с течността. В много случаи на хроничен и остър ставен ревматизъм се получава облекчение чрез намазване на страдащата става.
Забележка. Най-добре е да се използват прясно набрани цветове от жълт кантарион. Ако се използват изсушени цветове, количеството им трябва да бъде 6-8 пъти по-малко.
Укрепване на сърцето
Чисто краве масло – 50 г, мед – 150 г, обелени тиквени семки (сурови, счукани) – 50 г, ориз, препечен до пожълтяване, смлян в машинка за кафе – 50 г, фий (семе, смляно) – 50 г. Размесва се добре и се взема по 1 чаена лъжичка сутрин, обед и вечер.
Хора, които искат да поддържат сърцето си в добра форма, могат да го вземат през месец (цял месец) за неопределено време.