Как да се освободим от излишните килограми


Продължение: Главоболие

Главоболие

Отстраняването на главоболието е лечение на причините, които довеждат до него. В повечето случаи съпътства друго, „генерално“ страдание. Главоболие само по себе си като че ли не би трябвало и не би могло да има. Бива мигренозно, простудно, „нервно“ и т. н.
Повечето лекари допускат и друго едно главоболие, за което не може да се посочи причина. Лечителя го признаваше. Той препоръчваше множество от „шапки“ – с квасец, стъргани картофи, брашно и пр., които предписваше за носене или преспиване. (Вж. „Чудо-дейните шапки“).
Предлагаше и знаменитата „тайнствена“ рецепта, приложима при ред заболявания и дискомфорт – сутрин, обед и вечер 20 мин преди ядене да се взема бучка захар с капнати върху нея 20 капки от следната смес: валерианова тинктура (от аптеката) – 20 г, тинктура от глогов цвят – 20 г, вода от горчиви бадеми – 15 г, камфор на прах – 15 г, ментово масло -10 капки.
Тази „вълшебна“ рецепта, приложима при толкова различни симптоми и страдания, може да изиграе добра роля и при главоболие, „за което не се знае от какво се причинява“.
В такъв случай вземането на тинктурата върху бучка захар се последва след 10 мин от изпиване на чашка (75 г) запарка от босилек, клинавче, повет и страшниче – по 100 г от всяка билка, бял равнец, дяволска уста, жълта комунига, лавандула, липов цвят, маточина, риган и хмел (шишарчици) по 50 г от всяка. Две супени лъжици от тази добре размесена билкова смес се пуска в 500 г кипяща вода, след което съдът се отдръпва от огъня и престоява една нощ захлупен. На сутринта се прецежда и се пие.
II.    Срещу упорито главоболие (мигрена), както и против неврасте-ия, невроза, възбуда
(най-често полова), тревожни състояния, страх
Използват се листата на маточина (маторка, лимонка) преди цъфтежа (защото, когато той започне, лечебният ефект на билките се обезсилва).
Запарката се приготвя, като 1 супена лъжица от наситнената билка се залива с 1/2 л кипяща вода. Престоява 1 /2 ч, прецежда се и се пие по 1 кафейна чашка 3 пъти преди ядене.
С успех се прилага при всички случаи на психическа слабост и разстройства в настроението, особено пролетно време, когато действа като биостимулатор.
III.    При упорити главоболия (или такива, които се появяват от време на време без причина), преумора, неврастения, повишено кръвно налягане (при първите му прояви) и др.
Употребява се билката дяволска уста (темянка, дяволско страшниче, страхливче и др.) Използва се надземната част, брана по време на цъфтежа. Запарката се приготвя от 4 супени лъжици наситнена билка, залята с! л кипяща вода. Престоява похлупена 1 ч. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти на ден преди ядене.
Като цяло тази запарка помага за регулиране на почти всички жизненоважни функции на организма и може да се използва като биостимулатор, особено в ранна пролет. Пролетна умора, запек (леки форми), вяло храносмилане, безапетитие Използва се глухарче – листа, брани от май до юни (особено на Еньовден), и корени,
извадени през септември. Много добре измити и изсушени, последните се употребяват ситно нарязани. Приготвя се студен извлек, като 4 супени лъжици корени се заливат с студена вода и престояват 5-6 ч. Пие се 3 пъти на ден преди ядене.