Главоболие


Продължение: Атеросклероза

Атеросклероза

И в общия курс за лечение на атеросклерозата Лечителя обръщаше съответно внимание на превантивно стабилизиращите „моменти“ в терапията, които са едновременно и връзката с по-нататъшното лечение.
I. Особено внимание отделяше на превантивната настройка.
Тя се приготвя от 100 г чиста сливова ракия, в която се поставят 50 г обелени чесъна, нарязани ситно. Престояват на прозореца на слънце 10 денонощия. Препоръчва се страдащият да взема върху бучка захар 20 капки от тази настойка. Те се увеличават всеки ден с една, докато стигнат 30. След това дозата се намалява всеки ден с по една, додето се стигне до изходната мяра: 20 капки върху бучка захар всеки ден сутрин, обед и вечер преди ядене.
Лечението продължава до привършване на настойката (20 капки са един кубически сантиметър).
Седем счукани ореха (с ядките и черупките), 2 супени лъжици наситнени корени от коприва (добре измити) и 2 супени лъжици овес (зърната) се слагат в 1800 г вода и се варят на тих огън 15 мин. След това към отварата се прибавят: очанка (цвят и лист), наситнени -3 супени лъжици, борови връхчета
–    1 супена лъжица, бял глог (цвят) – 1 супена лъжица, имел (плод)
–    1 супена лъжица, касис (листа) – 1 супена лъжица, лимон, разрязан на четири, мед – 2 супени лъжици. Вари се на тих огън – 15 мин. Пие се по 1 чашка (50 г) 3 пъти на ден сутрин, обед и вечер преди ядене.
Полезно е да се прави и взема веднъж през годината дори когато човек няма никакви оплаквания от атеросклероза. Действа превантивно.
Профилактиката и предпазването срещу атеросклероза се постига чрез сок от настърган кромид лук. Размесва се с равни количества мед, взема се продължително време преди ядене по 1 чаена лъжичка.
Безсъние
Причините за него могат да бъдат различни и най-често са пределно индивидуални. Не е прието да се смята, че безсънието е отделна болестна единица, но факт е, че в днешното динамично време трудностите при заспиване сякаш стават все по-чести, засягат все повече хора. Самият сън – постигнат трудно – е повърхностен, не довежда до отмора.
Лечителя препоръчваше най-различни по пълнеж „войнишки възглавници“ за сън.
Ето една рецепта за пълнеж на такава възглавница: босилек, див кестен (цвят), мъжка папрат, хмел (шишарчици) – от всички по 100 г, здравец (листа и цвят), жълта комунига, лайка, лавандула, майорана, маточина, миризлива лазаркиня – от всички по 50 г. Общото количество на използваните билки: 800 г. Размесени, те се поставят в приготвена от хасе калъфка с подходящи размери (30 на 40 см). Главата на спящия по този начин попада в центъра на силовото поле от подходящи енергии, които успокояват и унасят.
Лечителя препоръчваше след поставяне на главата върху такава възглавница да се произнесе „заклинателна формула“, която привидно играе ролята на „броене на числа“ (популярен способ за заспиване), но всъщност има значение на същото самовнушение, което не пропускаше да упомене почти при всяко лекуване.
Заспиващият може да си повтори тези самовнушения, пожелаващи сън и отпочиване, а би могъл и да „помечтае“ – подпомогнатото от билките съзнание бързо се отпуска и човек заспива.
Желателно е, след като възглавницата се „пресова“ от употреба, да се напълни с нови билки.