Атеросклероза


Продължение: Рецептите на Петър Димков

Ревматизъм

Това е рецепта с плодовете на черница. Бели или черни, в случая е без значение -сиропът от тях има голяма ефикасност против ревматични страдания и се приготвя по следния начин:
Събират се зрели плодове (още по-добре е, ако се берат на ръка). Нареждат се в буркан – слой плодове, слой захар, като се започва с плодове и се завършва със захар. Оставят се за р 2-3 седмици на слънце, докато се „разтворят „. Прецеден през марля, сиропът се налива в бутилки и се пие в „традиционни дози“ -по 1 супена лъжица 3 пъти на ден сутрин, обед и вечер 10 мин преди ядене.
Сам по себе си сиропът действа превантивно против ставен ревматизъм и болки в ставите. А ако те се появят, дозата на сиропа се Удвоява и се пие, докато премине страданието. Сиропът е ефикасен срещу всички неясни болки в ставите и костите в „третата възраст“. Своевременната му „предварителна“ употреба отклонява опасността От ревматични страдания.

Лумбаго

Едно-две коренчета хрян се настъргват ситно, забъркват се с оцет и трици, докато се образува каша. От нея се слага 8 парче тензух или хасе и се поставя на болното място. Оставя се да действа 8 ч при възрастни и 2 ч при деца. Повтаря се до 10 дни.
При всяка смяна на компреса мястото, върху което се налага тази смес, се промива с мляко, в което е сипана трина (остатъците от сеновалите след изчерпване на сеното). Така болното място се успокоява.
Налагането по описания начин може да се повтори.