Вратите вкъщи


Входна или интериорна, ретро или модерна, елегантна и неповторима, вратата е неразделна част от интериора. Тя определя до голя-ма степен атмосферата в дома. Затова, кога-то избирате врата, трябва да се съобразите с останалите материали, използвани вкъщи (дърво или керамика на пода, ламперии и т.н.). Хубаво би било да съчетаете хармонично отделните елементи от интериора – мебели, настилки, цветови решения. Вратата, освен красива, трябва да бъде най-вече сигурна и здрава.

В зависимост от стила вратите са ретро с много разновидности, класически или модерни.
В класическия интериор се забелязва завръща-не на вратите, изработени от фурнировани плочи или от масивно дърво. Очарованието на старинните (ретро) врати е безспорно. Те могат да бъдат гладки или таблени, с много фризове и канелюри. Цената на една такава
врата обаче е висока, тъй като става въпрос за масивно дърво и ръчна изработка. Крайната цена зависи и от повърхностната обработка – лакирани, обработени с восък, патинирани. Ако искате истински добра имитация на старинна врата, по която времето е оставило мними следи, дървото може да бъде обработено по специална технология за състаряване.
Класическите врати са преди всичко масивни или полумасивни. Класическите таблени врати са полумасивни с фризове. Таблите са от висококачествена масивна дървесина. Ако човек не е специалист, само разликата в цената (стига да попадне на коректен търговец) ще му позволи да различи една масивна от една полумасивна врата. Най-евтини са вратите от чам (иглолистна дървесина, най-вече от бор). Вратите от бял бор и мура са по-скъпи заради по-ценната дървесина. От масивен дъб без съмнение са много по-шик, но още – и то доста, по-скъпи. Алтернатива на дъбовата дървесина са череша, бук, клен, екзотични дървесни видове (кото, сипо, махагон, тик).
Вратите, произведени изцяло от масивен дъб, череша, бук, екзотична дървесина привличат широка публика, но модерните врати печелят все повече почитатели.
В съвременната архитектура преобладават сдържаност и дискретност, също и при стила на вратите. По-скоро боядисани, отколкото с вид на дърво и за предпочитане в същия тон като стените и касите. Така стена и врата образуват едно цяло.
Произведени от масивна дървесина в съчета-ние с други материали (стъкло, фурнирован MDF, фолио, алуминий) съвременните интериорни врати са твърде разнообразни и технически прецизни, давайки повече свобода и възможности при обзавеждането.
Конструкциите на касата и крилото представляват рамка от MDF или HDF (плочи от дървесни влакна с висока плътност), които са водоустойчиви и доста тежки и достатъчно здрави. Този твърд и плътен материал коригира някои от недостатъците на естествена-та дървесина. Той е траен, не се цепи и пука, при това запазва и естествените свойства на дървото. Материали от рода на ПДЧ (плочи от дървесни частици) не са добри, поради недостатъчната си плътност/здравина, за да носят тежестта и отварянията на врати-те. Пълнежът може да бъде многоклетъчен хартиен от типа “пчелна пита”, тубулирано ПДЧ, олекотено плътно ПДЧ. Облицовъчните материали са плочи от MDF (4 мм) с покритие от естествен фурнир, ламинат или полиуретанови пигментни лакове, кори CRAFTMASTER (американски тип), алуминий или метал. Разнообразието от естествен фурнир и имитиращите го ламинати е огромно – бук, дъб, орех, череша, венге, зебрано и още много.
Ламинираните врати са по-достъпно решение за любителите на дървесните декори. При интериорните и особено при входните врати обработката с висококачествени полиуретанови пигментни лакове и бои сериозно конкурира дарвесните декори. Тя предотвратява евентуалното раздуване и гарантира значително по-дълъг живот на вратите. Разнообразието от над 700 цвята по каталог позволява и най-нестандартен избор. Повърхността може да бъде гладка или релефна, с изпъкнали или вдлъбнати декоративни елементи, които придават индивидуалност на интериора във всяка стая. Орнаментите се изработват чрез фрезоване, пресоване или повърхностен монтаж на профилни лайстни. Фрезовани могат да бъдат както фурнированите, така и боядисаните врати.Много актуални са стъклените врати, частично или изцяло позрачни. На практика възможностите са безброй, без ограничение по форма и размери. Използва се закалено стъкло. Прозрачно, матирано, лакирано в цвят, рисувано, то внася лекота в интериора, позволява визуален контакт между отделни-те помещения, като същевременно запазва интимността. Обковът е основен елемент при стъклената врата. Има различни систе-ми стъклени врати: обикновени, плъзгащи, въртящи се, сгъваеми тип хармоника. Стандартната дебелина на стъклото е 8 мм, но стига до 10-12 мм при врата, по-висока от 2.30 м. Ширината е ограничена до 1.10 м.
Има и голям брой врати от други материали: от галванизирана стомана, с антикорозионни покрития, устойчиви на удари и влага, изискващи минимална поддръжка и все пак хубави.
Когато говорим за врати, не можем да минем без обкова – механизми, дръжки, пан-ти… В модерния интериор те стават все по-дискретни. Съчетават строгост, просто­та, елегантност. Обковът дава завършения вид, облика на една врата, и влияе в голяма степен на крайната цена. Изборът на прак­тика е неограничен и при всички случаи ще се наложи да посетите специализиран магазин. За пантите и бравите са необходими най-малко 3 точки на монтаж, дори 4, ако врата-та е по-висока от 200 и по-широка от 100 см. Проверявайте винаги дали пантите и брави-те са леви или десни, за да паснат. Проверява се откъм страната, към която се отваря вратата! Дръжките са много различни по форма и материал: месинг, пластмаса, кера­мика, порцелан, дърво, ковано желязо, композитни материали, неръждаема стомана.
Важно нещо, с което трябва да се съобрази-те, са зидарските отвори. По принцип те са стандартни, но не се изпълняват точно и за да не се окаже, че сте си купили врати, които не стават, е добре да знаете как се процедира обикновено. След като сте избрали фирма-та, която ще ви обслужва, специалисти ще дойдат на място да вземат размерите, ще изработят вратите и касите и след това ще ви ги монтират. Важно е от взимането на размерите до монтажа на вратите, отвори­те да не трябва да се променят. Много по-добре е всичко да се избере и изпълни точно по проект, но това се случва все още рядко.
Освен нестандартните врати на пазара се предлагат и стандартни, но те са предимно за корпоративни клиенти, които предварително знаят размерите, спазват ги и след това бързо и лесно се извършва монтажът.
Човек си избира врата в зависимост от вкуса, но и от бюджета. Най-евтини са ламинирани-те врати, следвани от боядисаните или т.нар. американски врати от стандартни плоскости (но докато прекосят океана, цена-та им неприлично скача без логично обяснение. Това важи за всички вносни врати – турски, полски и т.н.). По-скъпи, но и по-добри, са фурнированите врати. При тях цената зависи от цвят, байц, лак. И накрая стигаме до вра-тите от масивна дървесина, които имат предимството да са много здрави, устойчиви, но и доста по-скъпи.
Входната врата е нещо като визитна картичка. По нея по-проницателният гост или крадец може да разбере някои неща за вашия стил, вкус, финансови възможности и т.н. Когато избира-те врата трябва да знаете, че тя ще изпълнява различни функции – сигурност, шумоизолация, топлозолация. Екстериорните врати могат да бъдат метални, PVC, алуминиеви, блиндирани.
ИНТЕКСТ предлага входни врати от фибростъкло с пълнеж от полиуретанова пяна. Гарантират топло- и шумоизолация. Издържат и на агресивни атмосферни условия, но не могат да се похвалят със здравина. Този тип врати се правят за красота и са предназначени за къщи, които имат стабилна ограда.
Правилно е да помислите за блиндирана врата не когато вече са ви обрали, а преди това. Освен че предпазват от крадци, блиндирани-те врати са шумоизолиращи, топлоизолиращи, с различни покрития – от PVC фолио, ламинат, от боядисан или фурнирован MDF. Крило-то и касата са изработени от – внимание! – профилирана електропоцинкована стомана, с удароустойчив обкантващ профил от пластифицирана стомана. Стандартно във вратата се вграждат регулируем падащ праг за уплътняване към пода, девиатор, регулируеми панти с лагер MICRON, четири пасивни шипа за защита на пантите, пълнеж от минерална вата. Използват се различни брави и заключващи системи. Трябва да обърнете специално внимание на бравите и нивото на защита срещу взлом и отключване с шперц, примерно. Допитване само до продавача няма да е достатъчно.
Блиндираните врати най-често се предлагат с касов асиметричен ключ.
ATRA e вид брава, която има функция “прекодиране” (закупуване на запечатани нови ключове за смяна секретността на вратата). Много добри заключващи системи са MOTTURA – Италия и ASSA – Швеция. Но който и да било начин на заключване в последно време не гарантира сигурността на вашия дом. Новият вариант всъщност е стар – прозаи­чен патрон, но с манганова планка срещу раз-пробиване от външната страна. До патрона стига само ключът.
Едно базово изпълнение на бронирана врата със защита на патрона струва обикновено от 1500 до 1900 лв. Цените на блиндираните врати по принцип варират в широк диапазон – от 300 до 3000 лв. Определят се не от вложения ме­тал, а от лицевата обработка и най-вече от „хардуера“ – заключващите системи и брави.
Вратите с HPL покритие можем да наречем “специални”. HPL (High Pressure Laminate) е материал, изработен при високо налягане и температура, с изключителни механични свойства. Вратите с покрития от HPL са с висока степен на водо- и термоустойчивост (до 300°C). Специалното покритие HPL притежава антигъбични и антитоксични свойства и издържа на третиране с киселина. Тези характеристики правят HPL вратите подхо­дящи както за битови нужди, така и за болнични заведения и лаборатории.
Охранителната техника преживявя истински бум през последните няколко години. Врата-та, от своя страна, винаги е била част от домашната система за сигурност. Т.нар. интелигентни врати са нещо като две в едно – интегрират сигнално-охранителната система в самата врата. Вратите изпълня-ват и допълнителни функции: контрол на достъпа, отдалечен контрол и управление, мониторинг, видеонаблюдение и др. Подобни системи се предлагат и на нашия пазар – т.нар. СОТ врати.
Автоматичните врати не са новост, но в съвременния им вариант вече се прилагат множество разнообразни технологии, свърза-ни с контрола на достъпа. Във вратите вече се вграждат контактна карта (RFID). Като пример за такава врата можем да дадем вратата IPS ClassicAl на българската фирма СОЛИД 55.
Мобилните технологии също смело завоюват територия. Вече е въможно да отключите вратата си, използвайки вашия мобилен теле­фон. Поставянето на GSM модул във вратата позволява по всяко време да контролирате кой влиза или излиза от дома ви, да управлява-те контрола на достъпа от разстояние – да давате и отнемате достъп.
Биометричните системи също се прилагат при “интелигентните” врати. Да отключваш вратата си с помощта на пръстов отпечатък от години вече е реалност – не се използва ключ. Повечето модели предлагат автоматично заключване до 6 секунди след затваряне на вратата. Така винаги може да сте сигурни, че не сте я забравили отключена. Възможно е да сe използва и код за отключва-не – така дори да замърсите или нараните пръста си, имате сигурен метод за иденти­фикация.
Напоследък се говори и за врати, при които контрол на достъпа се осъществява чрез разпознаване на лицеви данни. Как става това – вградената във врата камера “улавя” обекта. Чрез специализиран софтуер се отделят характеристиките на лицето, сравняват се с базата данни и ако се открие съответствие, се изпраща сигнал за отключване.Предимствата на този метод са много: той е скрит за външния свят, никой по никакъв начин не разбира за съществуването на една такава система, което повишава сигурността като цяло.Човекът свободно може да се движи пред вратата, а степента на сигурност на самата система за идентифициране е по-висока.
Защо да не заменим познатата на всички ни шпионка с видеокамера? Така, удобно настанени в любимия фотьойл, ние можем да видим кой е пред входа и да решим дали да му отворим или не. А защо да спираме само дотук? С развитието на технологиите в скоро време ще е възможно да видим кой стои пред вратата ни не само когато сме в жилището, а и когато сме извън него. Това може да се реализра на база на все по-широко навлизащите мобилни мрежи от трето поколение, които позволяват пренасяне и на видеоинформация.
През следващите години вратите и скритите телекамери ще придобият способността за двупосочна комуникация. Домашният компютър ще бъде в течение на всичко, което се случва и ще поема подходящите инициативи. Вече се патентоват различни системи и, разбира се, те непрекъснато се усъвършенстват.
Сигурната врата ще е безспорен атрибут на дома на бъдещето, а вратите – сигурни и красиви, ще са съществена и неразделна част от него – поне така изглежда засега.
Устройство на блиндирана врата

1. Стоманени ребра
2. Регулируема облицовка
3. Облицовка от MDF
4. Изолационен слой
5. Компесационни первази
6. Стоманена каса
7. Заключващ механизъм
8. Гумен уплътнител
9. Външен стоманен лист
10. Декоративна  каса MDF
11. Тухлена или бетонена стена