Блиндирани входни врати


Блиндираните врати, разгледани с оглед на днешната социално-икономическа обстановка вече не се възприемат толкова като символ на защитата на имуществото на богатите и неделима част от охраняваните учреждения. В днешни дни практически всеки, без значение от събраните в дома му “богатства” , желае да обезпечи своята безопасност, а следователно и душевен покой и поставянето на здрава и стабилна врата на входа е най-естественото и логично решение. На това какви стоманени врати може да се изберат е посветен настоящия материал.

Вратата като част от интериора

Все по-често при избора на входна врата хората, вземащи решение, я разглеждат не само като средство за надеждна защита на сградата или помещението (това е безусловно), но и като неразделна част от интериора. Обикновено, след като веднъж е поставена блиндираната врата, не се налага, а и се оказва нерентабилно тя да се подменя, докато в същото време интериорът в помещенията може да се променя многократно. Съвременната стоманена врата трябва не само да позволява да се променя облика, но и да задава тон в избора на стил. Затова е препоръчително да се избере конструкция на вратите, която позволява лесно да се правят такива промени. Освен това, входната врата – това обикновено е първото звено от дългите поредици от ремонтни работи, която предстои да се направи, когато собствениците на едно жилище решат да го облагородяват с допълнителни „екстри”. На този първи етап, от практична гледна точка, да се започва с подмяна на вратата е доста рисковано като отчетем факта, че през нея ще минават много работници и строителни материали. Рационалното решение е да се свалят вече намиращите се на нея панели и да се поставят обратно след завършването на ремонта, като при закупуването на вратата може да се окомплектова с нескъпоструващи гарнитури, а когато времето за ремонт настъпи, да се избере подходящия стил и цвят.

Устройство

По устройство всички блиндирани входни врати си приличат. Тяхната основа представлява правоъгълен скелет с вътрешни уякчаващи ребра, изработени от стоманени профили. На скелета се заваряват стоманени листи, придаващи структурна стабилност и служещи за основа на завършващото покритие. Всяка стоманена врата е окачена на панти в стоманена входна рамка, която е укрепена в касата на вратата.

Отвън вратите са тапицирани с кожени или декоративни панели (най-скъпи са тези от естествена масивна дървесина с високо качество). Често се предлагат и врати, боядисани по прахообразния метод, като допълнителен декоративен ефект.
Вътрешната част на вратата може да бъде празна или да съдържа шумоизолиращи и топлоизолационни материали. Вариантите за изолиращи материали са няколко: минерална базалтова вата или пенополиуретанови плочи с подходящи размери. В някои случаи ролята на звуко- и шумоизолация се изпълнява от пенополиуретанова пяна, инжектирана под налягане в носещата скелетна рамка. При врати на жилищни помещения не е практика да се използва стъклена вата.

Разликата при устройството на вратите главно се състои в дебелината на стоманените листи. Най-масово се използват листи с не повече от 1.5 mm дебелина, но понякога се налага дебелината им да достига 2-3 mm. Последните врати, разбира се, се получават тежки и масивни, което прави устойчивостта им на механично въздействие много по-голяма. Но някои специалисти смятат, че това не винаги означава подобрена надеждност. Даже често ефектът е обратен, защото голямото собствено тегло в голяма част от случаите подлага пантите на натоварване, което те трудно могат да понесат без последствия за функционалната им годност.
Разбира се, има още фактори, които е необходимо да се отчетат. Много от тях касаят рамките и крилата. Рамката – това е частта от входната врата, която прикрива процепа между нея и касата, в който се поставя рамата. Рамки са необходими по няколко причини. Първо, чисто естетически погледнато – без тях вратата изглежда по-зле, второ, от гледна точка на сигурността – лостовете действат просто: взломаджията е достатъчно да притисне лостът в процепа и да избие конструкцията на вратата навън. Рамките значително усложняват изпълнението на тези коварни замисли.

Притворът също прави входната врата по-надеждна. Това е издаден от външната страна на вратата детайл или от вътрешната страна на рамката, закриваща процепа между тях, когато вратата е затворена. При това, при добрите врати притвор има и на входната каса и на входната врата. Трябва също да се има предвид, че на повечето вносни блиндирани врати такива елементи и рамки присъстват задължително, а на родните може и да няма. Обикновено и цената им варира с около 10 процента при равни други условия.
Почти всички съвременни блиндирани врати изглеждат много естетично. Поради нелекия избор както никога досега е най-актуална английската поговорка – „Моят дом – моята крепост”. Реалната защита може да се обезпечи само от надеждна блиндирана врата с качествена и надеждна ключалка и специални допълнителни приспособления.