Какъв е цветът на вашия дом?


Често на страниците на нашия вестник, а и в изказвания на водещи дизайнери, все по-често се говори за значението на цветовете в интериора и как те влияят на настроението ни. Ще прибавим някои от новите трактовки по тази тема.

Червено

Асоциира се с опасност, страст, агресия, енергия, топлина, авантюра и оптимизъм.
Най-добър е за:

Червеното е цветът на страстта и е най-добрият цвят за спалня. Ако все пак е прекалено агресивен за вас, и не може да ви успокои, дори след като загасите осветлението, добре е да изберете по-неутрален цвят за спалното помещение. Червеното е известно и с това, че изостря апетита, което го прави добър избор за трапезария.

Въпреки че е един от най-царствените и величествени цветове в палитрата, внимавайте с използването му в интериора, тъй като може да се окаже прекалено силен и агресивен, като дори може да доведе до главоболие.

Розово

Асоциира се с любов, флирт, нежност, чувственост и женственост.
Най-добър е за:

Напоследък розовият цвят става отново популярен за интериора и се използва в различни нюанси от бебешко розово, през коралово розово до малиново. Най-често розовият цвят се използва за спални и детски стаи на малки момичета. Обикновено проблемът с розовото е, че изглежда прекалено захаросано и женствено. За да туширате този проблем, можете да го използвате с неутрални цветове или акценти от черно, тъмно сиво или кафяво.

Оранжево
Асоциира се с есен, залез, енергичност, стабилност, сигурност, топлина и също както червеното се смята, че помага на храносмилането.
Най-добър е за:

Оранжевото е доста силен и активен цвят и не е за предпочитане да го използвате в помещения, които предполагат спокойствие. Най-доброто приложение на оранжевото е във всекидневната и трапезарията. Не е добра идея да използвате силни нюанси на цвета в детската стая, тъй като то има способността да активизира децата. Избягвайте използването на оранжевото в северни или тъмни стаи без пряка слънчева светлина. За да има пълен ефект от оранжевото, то има нужда от много светлина. В противен случай изглежда бледо. Избягвайте го и в малки помещения, тъй като то прави стаята по-малка, отколкото всъщност е.

Зелено
Асоциира се със здраве, хармония, природа, пролет, свежест, сигурност, стабилност и баланс.
Най-добър е за:

Смята се, че зеленото помага за концентрацията, успокоява и дори има лечебен ефект. Затова е предпочитан за офиси, детски стаи и бани.

Зеленото често прави хората апатични и инертни. Затова е добре да се смесват различни негови нюанси. Например тъмно маслинено с резеда.

Синьо

Асоциира се с лоялност, спокойствие, ведрост, отговорност, съзерцание, мъдрост, чистота, вода.
Най-добър е за:

Заради асоциациите със спокойствието и съзерцанието синият цвят се използва често в офисите. Успокояващият ефект е удачен и в спалните. Свързаността му с водата и чистотата е причина да е най-използваният цвят в банята.

Синьото е труден за избор, тъй като е студен и често негостоприемен. За да избегнете този ефект, изберете нюанси на тюркоазено или много бледо синьо. Другият вариант е да използвате този цвят в топла, южна стая с много светлина.

Жълто

Асоциира се със слънце, топлина, енергия, творчество.
Най-добър е за

кухни, трапезарии, офиси занимаващи се с творческа дейност, както и за всички стаи със северно изложение.

Бъдете внимателни с използването на жълтото. Някои по-силни нюанси могат да увеличат чувствеността, да причинят дискомфорт и дори да доведат до емоционални разстройства.

Светло лилаво (пепел от рози)
Асоциира се с: женственост, спокойствие и духовност.
Най-добър е за:

бани и спални. Смята се, че намалява стреса и успокоява, което го прави удобен цвят и за СПА центрове. Често “пепел от рози” е смятан за безличен цвят. За да избегнете това, комбинирайте с черно, сиво, сребристо или всички от изброените.

Лилаво

Асоциира се с магия, творчество, чувственост, щастие и лукс.
Най-добър е за:

спални. Царствеността и пищността на лилавото го прави много елегантен и приятен цвят. Вариациите му започват от теменужено до лилавото, което познаваме от… сините сливи. Внимавайте с използването на лилавото, тъй като то е много силен цвят. Не се изкушавайте да боядисате цяла стена с един тон. По-скоро комбинирайте няколко нюанса тъмно и светло лилаво или използвайте като допълнение или акцент.

Кафяво

Асоциира се със земя, сигурност, дърво, стабилност.
Най-добър е за:

Кафявото е много практичен цвят и се използва навсякъде – дневни, офиси и трапезарии. Кафявото е известно като “новият” неутрален цвят. С многобройните си тонове от тъмно кафяво до светло бежово, кафявото може да изглежда добре с почти всеки друг цвят.

Сиво

Асоциира се с изисканост, неутралитет, безличност.
Най-добър е за:

всяка стая. Неутралните цветове като сивото се използват, за да внесат подредба и спокойствие в цветната палитра. Сивото се смята за изискан цвят в цялата си палитра от светло сиво през графитено до стомана или сребро. Не е добре да прекалявате със сивото, за да избегнете безличността в него. Използвайте го умерено, предимно като допълнение към останалата палитра в дома ви.

Черно

Асоциира се с: драма, смърт, нощ и ексцентричност.
Най-добър е за:

Навсякъде. Черното е тежък цвят и предразполага към депресия и поради тази причина не е добре да се използва като базов цвят. Обикновено се използва като акцент към някой друг цвят, за да го успокои и притъпи ефекта му.