Инструменти за боядисване


Качественото боядисване зависи от няколко фактора
– използваните материали и инструменти,подготовката на основата и опита. Да познавате особеностите на инструментите за боядисване е ключ към правилен избор и задоволителни резултати от използването им.

Четки – видове и избор
Четките са едни от най-често използваните инструменти за нанасяне на бои. Ако се използват по подходящ начин, качествените четки траят години. Състоят се от влакна, дръжка и метална гилза, която ги свързва. Влакната са слепени в основата с подходяща смола.
Четките са два вида – с естествен и синтетичен косъм. Тези с естествен косъм са най-подходящи за алкидни бои. С навлизане на водноразтворимите бои (латекси) все по-често се използват четки от полиетилен, полиестер или етилен-полиестерни. Едно забележително нововъведение през последните години са синтетични влакна, които имат качествата на естествените и са подходящи както за маслени, така и за водноразтворими бои.
Изборът на четка е не по-малко важен от този на боя. Равномерното покритие зависи от косъма на четката. Преди да купувате се убедете, че влакната са конусовидни, т.е. с по-широка основа, изтъняващи по дължината и с остър връх. Това осигурява необходимата гъвкавост. Важна е и дължината на косъма. Късите влакна не задържат добре боята и са склонни да оставят следи по покритието. Четките с дълъг косъм не създават такива проблеми и са за предпочитане, особено ако ще нанасяте лаково покритие или гланцова боя. Гилзата трябва добре да обгръща дръжката и основата на влакната, за да не падат. Задължително е да е от метал, който не корозира – неръждаема стомана или алуминий, тъй като ръждясалата гилза може да промени цвета на боята, когато се потопи в кутията. Дръжките са дървени или пластмасови. Обикновено дървените се предлагат лакирани, за да траят по-дълго. Повечето професионалисти обаче ги предпочитат без покритие, защото така не се хлъзгат в ръцете. Размерите на дръжките варират – може да са различно широки, за да подхождат на дланите и да са удобни за работа. Има и тънки като молив, които се използват за фини очертания. Четките за еднократна употреба са сравнително евтина алтернатива, ако няма да боядисвате дълго и често. Те се изхвърлят след употреба и чистенето отпада. Имайте предвид обаче, че по-евтините четки бързо губят влакната си и съответно способността да оставят гладко покритие. Ако четката не е за еднократна употреба, след приключване на работа тя се избърсва с вестник и се почиства с подходящ разтворител, след което се съхранява според инструкциите на производителя. Четки, широки 2.5-5.0см се препоръчват за дограма, рамки и други по-фини работи; 7-8см – за шкафове, врати, огради, улуци и други; 10см – за по-големи повърхности (стени, тавани, подове и други). Най-тесните четки са два вида. При едните влакната са изрязани под права линия, а при другите – под ъгъл, леко скосено към гилзата. Последните са за направа на тънки линии, орнаменти и украси, и обикновено имат дълга дръжка за по-прецизно контролиране.

Съвети при работа, почистване и съхранение
Преди работа намокрете върховете на четкате с подходящ разтворител. Така боята ще засъхва по-бавно върху влакната. В боята се потапя една трета от дължината на косъма, без да се взема прекомерно количество боя. В противен случай ще е трудно на нанесете равномерно покритие и ще се стигне до загуба на материал. Движете четката под ъгъл от 45°, за да увеличите боядисващата повърхност на краищата на влакната. За по-добро покритие боядисвайте по посока от току-що боядисаната към голата повърхност, или както е прието да се казва “от мокро към сухо”. Ако искате да си починете за известно време, поставете четката в боята така, че върховете на влакната й да са потопени. Ако ще прекъсвате боядисването за повече от час, увийте четката с полиетиленово или алуминиево фолио и я поставете във фризер или хладилна камера (за маслените бои) или в хладилник (за латексови бои).
Да използваш четката веднъж и след това да я изхвърлиш, е лесно, но не и разумно. За да е възможно качествено почистване, е необходимо да се вземат превантивни мерки. Хубаво е четката да се овлажнява с разтворител, на чиято основа е боята, за да се предотврати засъхване на покритието върху влакната. Винаги четете упътването на производителите върху опаковката на боята. Там обикновено пише какъв разтворител или разредител да използвате. След почистване със съответния разтворител, четката се измива с топла вода и сапун и се изплаква. Изсушава се, преди да се прибере за съхранение. Никога не дръжте дълго четката във вода или разредител, защото в противен случай влакната абсорбират твърде много течност, надуват се, а след изсъхване губят еластичността си. Не оставяйте четката да стои изправена, подпряна на върховете на влакната. Така те ще се деформират и няма да оставят равномерно покритие. За четките с естествен косъм се препоръчва преди прибиране да се втрие малко вазелин.